templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts-sugar-salt-pepper_dezeen_1568_15

Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Bima-Microlibrary_SHAU-Bandung_dezeen_1568_4

Biblioteka w Indonezji

Bima-Microlibrary_SHAU-Bandung_dezeen_1568_3

Dwa tysiące pojemniczków na lody zostało wykorzystane do wykonania ścian tej małej lokalnej biblioteki w Bandung w Indonezji, dodatkowo niektóre z nich są perforowane by przekazać pewną zakodowaną wiadomość.  Mikro biblioteka została zaprojektowana przez lokalne biuro architektoniczne Shau jako prototyp całej serii podobnych obiektów które mają powstać w całym kraju.

Umiejscowiona przy małym publicznym placu w okolicy Taman Bima, biblioteka ma umożliwiać naukę oraz inne aktywności które mają pomóc w zwalczaniu wysokiego poziomu analfabetyzmu oraz przyczynić się do obniżenia współczynnika porzucania szkół. Największym wyzwaniem dla zespołu projektantów było znalezienie materiału na wykonanie elewacji który był by stosunkowo tani, dostępny bez problemów w okolicy oraz który pozwoli na dostęp zarówno świeżemu powietrzu jak i naturalnemu światłu do wnętrze.

ashtead-pool-freemen-school-hawkins-brown-london_dezeen_1568_3

Nowy basem w Surrey

ashtead-pool-freemen-school-hawkins-brown-london_dezeen_1568_4

Piękne wiązary z laminowanego drewna klejonego przykrywają ten sześcio-torowy basen pływacki zaprojektowany przez pochodzącą z Londynu firmę  Hawkins\Brown a mający powstać przy szkole w Surrey. Budowa 25 metrowego basenu jest drugą częścią planu rozbudowy London Freemen’s School, w pierwszym etapie powstał internat i część muzyczna szkoły. Nowy basem ma zastąpić zniszczony w 2014 r. wyniku pożaru obiekt jednocześnie nowa konstrukcja zostanie przeniesiona z zachodniej części do wschodniej gdzie będzie sąsiadować z istniejącymi obiektami sportowymi. Na konstrukcję budynku będą się składać wykonane z laminowanego drewna klejonego ramy portalowe, usztywnione laminowanymi panelami drewnianymi.

 

kotten-tengbom-trail-centre-sweden-wood-_dezeen_1568_6

Schronisko w Szwecji

kotten-tengbom-trail-centre-sweden-wood-_dezeen_1568_1

Olbrzymi drewniany gont pokrywa położone wśród drzew zakrzywione ściany schroniska zaprojektowanego przez szwedzką firmę architektoniczną Tengbom. Mając w ten sposób imitować teksturę sosnowej szyszki. Christofer Ödmark, architekt z biura Tengbom w Göteborgu stworzył nowy budynek który zastąpił poprzednie centrum w rezerwacie przyrody Fontin w gminie Kungälv. „Kotten” czyli po szwedzku szyszka mieści w sobie kawiarnię, przebieranie z szafkami, prysznice i inne udogodnienia dla entuzjastów ruchu na świeżym powietrzu. Poprzedni budynek spłonął w 2013 r. dlatego przy projektowaniu nowego szczególną uwagę poświęcono na uzyskaniu wysokiego stopnia bezpieczeństwa przeciwpożarowego, jest on jednak również stworzony zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i energooszczędności. Schronisko ma 600 metrów powierzchni i jest owalne w planie. Olbrzymi drewniany gont zdobiący elewację powstał z drewna poddanego obróbce silikonowej dzięki temu ma ono być odporne na ogień. Panele są umieszczone na famie w kilku warstwach częściowo nachodząc na siebie dzięki czemu uzyskano efekt trójwymiarowości.

 

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_784_7

McDonald ze smakiem

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_468_20

Perforowaną złotą fasadę i kręcone schody zaprojektowała holenderska firma  Mei Architects żeby zastąpić najbrzydszy budynek w Rotterdam. Który możecie zobaczyć na powyższym zdjęciu. Restauracja zlokalizowana na Coolsingel najpopularniejszej ulicy handlowej w mieście jest dwu kondygnacyjną konstrukcją z charakterystyczną złotą elewacją z naniesionymi nań” pikselowymi” zdjęciami. McDonald znajduje się w tym miejscu już od 45 lat jednak dotychczas mieścił się w przeszklonej konstrukcji rodem z lat 60 ubiegłego wieku która pierwotnie mieściła sklep z cygarami. Budynek został uznany przez mieszkańców za najbrzydszy w Rotterdamie dlatego też radzie miasta zależało na jego zburzeniu, lecz McDonald miał miał opłaconą jeszcze 40 letnią dzierżawę tego terenu dlatego też zdecydowano się na stworzenie nowej konstrukcji w tym samym miejscu.  Przed architektami postawiono zaprojektowania nowej restauracji która wtopi się otaczający ją teren. W przeciwieństwie do starego budynku, który został zbudowany na ścianie zabytkowego budynku dawnej poczty, nowy budynek umiejscowiono w centrum chodnika, aby wyglądem bardziej przypominał pawilon. Większość elewacji jest przeszklona zapewniając widok otoczenia przebywającym wewnątrz a przechodniom pozwala zajrzeć do wnętrza w którym od razu w oczy rzucają się białe stalowe, kręcone schody prowadzące na górę gdzie znajdują się stoliki i miejsca do siedzenia. Cześć elewacji która nie jest przeszklona zostało pokryta panelami aluminiowymi perforowanymi w małe serduszka. Wszystkie panele razem tworzą zdjęcie tłumu które ma swój dalszy ciąg na ścianach wewnętrznych.

 

 

 

 

 

 

Nowe centrum kulturalne w Toronto

Ismaili-Centre-by-Moriyama-and-Teshima-Architects_dezeen_784_2

Dawno nic nie napisałem ale nie mam dobrego powodu żeby to wytłumaczyć. Ale dzisiaj chciałbym wam przedstawić projekt który mnie zaskoczył gdyż najpierw widziałem jego zdjęcia o dopiero później zapoznałem się z jego opisem.
Fasetowa szklana kopuła wzbija się na salą modlitw islamskiego centrum kultury w Toronto. Projekt stworzył Charles Correa, znajduje się on w tym samym parku co muzeum Aga Khan Museum które poświęcone jest islamskiej kulturze i sztuce. znajdujący się wokół park ma 7 hektarów powierzchni i został stworzony przez architekta krajobrazu Vladimir-a Djurovic-a.
W skład konstrukcji wchodzą zakrzywione kamienne ściany przekryte kopułą o nieregularnym kształcie. Do budynku prowadzi malownicza ścieżka biegnąca pomiędzy „morzem” fioletowych kwiatów.
Na koniec może wyjaśnię o mnie tak zaskakuje w tym projekcie. A jest to właśnie to nowoczesność formy i materiałów użytych do wykonania tej świątyni. Zerwanie z tradycyjnym, „typowym” wyglądem i poszukiwanie nowoczesnego kształtu który mimo wszystko będzie nawiązywać do tradycji.

Buenos-Aires-city-hall-by-Foster-and-Partners_dezeen_784_3

Ratusz w Buenos Aires

Buenos-Aires-city-hall-by-Foster-and-Partners_dezeen_784_0

Studio Foster + Partners ukończyło właśnie budowę nowego ratusza argentyńskiej stolicy, jego głównymi wyróżnikami są: falisty betonowy dach, cztero piętrowe atrium i całkowicie przeszklona elewacja oferująca widok na park.
Budynek zlokalizowany w sąsiedztwie Parque Patricios zapewnia elastyczne miejsca dla ponad 1500 pracowników urzędu oraz udogodnienia dla lokalnej społeczności. Początkowo projekt przewidywał iż we wnętrzu znajdzie się jeden z argentyńskich banków lecz ostatecznie plany zostały zmienione a budynek zaadoptowany do pełnienia nowej funkcji. Wnętrze budynku składa się z serii tarasów odsuniętych od przeszklonej elewacji.
Falujący dach jest pewną interpretacją tradycyjnego sklepienia kolebkowego wychodzącego poza obrys budynku w celu zapewnienia i cienia i osłony. Cztero piętrowe atrium znajdujące się za szklaną elewacją pozwala na wpuszczenie dużej ilości światła do wnętrz. W środku znajdują się również dwa duże patia wypełnione roślinnością.