Nowe centrum kultury w Bordeaux


20120620-225404.jpg

Architekci z BIG+FREAKS odebrali pierwszą nagrodę za projekt nowego 12 000 m2 centrum kultury nad brzegiem rzeki w Bordeaux. Budynek ma łączyć w sobie trzy różne instytucje kulturalne pod jednym dachem. Stworzony jako olbrzymi otwarty publiczny pokój który może być używany jako scena, pokój prezentacji i miejsce spotkań mieszkańców ma pozwalać na przejście z ulicy na brzeg rzeki, przewidziano także punkt widokowy na dachu z którego rozpościerać się ma widok na całe miasto. W budynku przewidziano trzy osobne części dla każdej z trzech organizacji, otwartą sale wspólną, nie zapomniano także o restauracji i kawiarni. Na zewnątrz elewacja obłożona jest wapieniem aby podkreślić ciągłość architektury starej i nowej (według architekta) ale także żeby wykorzystać lokalne materiały. Szczerze przyznam że podoba mi się idea muzeum otwartego, w którym ważni są mieszkańcy a muzeum jest miejscem spotkań trochę mi tego brakuje w Polsce ale i to na nasze szczęście się powoli zmienia.

20120620-225411.jpg

20120620-225424.jpg

20120620-225429.jpg

20120620-225436.jpg

20120620-225443.jpg

20120620-225449.jpg

20120620-225454.jpg

20120620-225459.jpg

20120620-225504.jpg

20120620-225509.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s