Pawilon obserwacyjny w Belgi

Pawilon w kształcie pączka zaprojektowany przez szkockiego artystę Aeneas Wilder oferuje odwiedzającym widok na krajobraz Limburg w Belgi zza ringu z drewnianych listew. Nazwana „Untitled #158” drewniana konstrukcja jest zlokalizowana na zboczu góry i dodatkowo jest uniesiony w górę na drewnianych nogach, otwarte wejście ma zachęcić wszystkich do wejścia do środka. Budowla jest jedną z serii trwałych zleconych przez Z33 galerii dostępnych publicznie w regionie Haspengouw.

 

 

 

 

 

Reklamy

Biblioteka w Londynie

Spiralna rampa otacza klatkę schodową w kształcie korkociągu we wnętrzu biblioteki w Londynie zaprojektowanej przez Studio Egret West. Biblioteka Clapham zajmuje niższe piętra 12 piętrowego budynku w którym znajdują się wyżej prywatne apartamenty. Elewacja zewnętrzna budynku obłożona jest białymi cegłami wypalonymi w formach z naturalnych  kruszyw dzięki czemu uzyskano chropowatą powierzchnię. Duże zakrzywione przestrzenie w kształcie książek które są nierówno ustawione i schodzące e dół na wysokość budynków sąsiednich. Wewnątrz biblioteki regały na książki podążają za krzywizną szerokiej spiralnej rampy która prowadzi w górę od kawiarni i czytelni dla dzieci na parterze do czytelni na wyższym piętrze, szybszy dostęp na górę zapewniają schody w kształcie korkociągu. Na parterze czytelnia dla dzieci podwaja swoją przestrzeń na potrzeby czytania ale również dla przedstawień muzycznych z miejscami siedzącymi dla 100 osób. Dodatkowe miejsca zapewnia długa ławeczka ustawiona wzdłuż rampy, dając jednocześnie widok na wszystko. Akustyczne bufory zwisają z sufitu pod kątem w celu ograniczenia hałasu w bibliotece. Koszt całkowitej przebudowy biblioteki to 80 milionów funtów prócz biblioteki plany zawierają centrum rekreacji i gabinety lekarskie.

 

 

 

 

Salon meblowy w Szanghaju

Skrzynkowe drewniane schody zakręcają w górę na poszczególne piętra w sklepie z designerskimi meblami w Szanghaju zaprojektowanym przez Neri&Hu. Architekci odnowili istniejący wcześniej budynek by stworzyć sklep zawierający zbiór designerskich mebli w tym jedną z ich własnych marek Design Republic, wystawionych w licznych  pokojach prezentacyjnych. Olbrzymi stalowy lejek wprowadza klientów do atrium o wysokości trzech pięter w którym dzięki specjalnym wnękom w ścianach można podglądać wystawiane produkty. Kolekcja Design Republic znajduje się na parterze pomiędzy wystawami a przestrzenią przeznaczoną na różnego rodzaju wydarzenia, podczas gdy 8 kolejnych sal wystawienniczych znajduje się na dwóch wyższych piętrach. Elewacja zewnętrzna budynku wykonana została wykonana z karbonowych paneli transformując wygląd salonu i nadając mu nowy charakter.

 

 

 

Siedziba Google w Londynie

Nowa siedziba Google w Londynie zaprojektowana prze PENSON zawierające liczne brytyjskie flagi, balkony, ogrody i małe działeczki gdzie pracownicy mogą uprawiać warzywa. Super siedziba Google zlokalizowana jest w budynku Central St. Giles zaprojektowany przez Renzo Piano znajdujący się w Covent Garden zawierający miejsca pracy wewnątrz i na zewnątrz, sale gimnastyczną, studio tańca, kawiarnię i 200 salę konferencyjną nazwaną Town Hall. Części wspólne są umeblowane w stylu starego salonu z krzesłami, fotelami z wysokim oparciem i wełnianymi pufami. Zewnętrzne przestrzenie pracy określane są nazwą „tajemniczych ogrodów” i obejmują miejsca siedzące na balkonach otoczone żywopłotami. Małe światełka zaznaczają znane wszystkim logo Google które zawieszone jest pod sufitem nad recepcją.

Apartamentowiec we Francji

Paryscy architekcie Peripheriques Architectes ukończyli oni ostatnio apartamentowiec z 72 mieszkaniami w Francji. Budynek w kształcie litery U owija ogród dając nie zasłaniając dostępu promieni słonecznych po stronie południowej. Pochyła linia dachu biegnie na długości całej struktury budynku osiągając 9 pięto po stronie północnej i opada do wysokości 3 piętra by zminimalizować blokowanie promieni dziennych na południowej i zachodniej elewacji. Perłowo barwne lakierowane stalowe panele pokrywają elewacje, w różnych barwach w zależności od oświetlenia i kąta oglądania, drewniano metalowe balkony ożywiają otoczenie, dając widok na dziedziniec i ulicę.

Fort Werk aan ‘t Spoel

Fort Werk aan ‘t Spoel jest narodowym pomnikiem pochodzącym z 1794 r. Częścią Holenderskiej linii wodnej która jest militarną linią obronną wykorzystującą celowo powódź by ochronić jeden z zamków na terenach zalewowych. Gmina Culemborg i fundacja Werk aan ‘t Spoel pragnęli aby fort stał się atrakcją turystyczną. Aby fort mógł pełnić nową funkcję powstanie nowy budynek który pozwoli na przyjmowanie wielu różnych rodzajów aktywności. Architekci z Rietveld Landscape we współpracy z Atelier de Lyon stworzyli projekt nawiązujący do dawnego zamku, budynek jest powiązany z ogromną rzeźbą w trawie nawiązująca do historycznych pozostałych elementów takich jak bunkry i okopy które celowo zostały wyeksponowane.

Podsumowanie tygodnia

Małe podsumowanie tego tygodnia rozpocznę od paru liczb ponad miesiąc pisania, 200 wpisów i 1000 tagów i na pewno będę starał się rozwijać jeszcze bardziej tego bloga. A jeżeli chodzi o projekty to największe wrażenie zrobiły na mnie obiekty olimpijskie hala koszykówki (http://wp.me/p2wQA6-K4) i centrum strzeleckie (http://wp.me/p2wQA6-OC), ciekawy był również punkt graniczny w Gruzji (http://wp.me/p2wQA6-Of) i jeszcze wart uwagi jest projekt budynku klejowego w Szwajcarii który pomimo swoich 14 lat nadal jest bardzo ciekawy (http://wp.me/p2wQA6-KF).