XIX wieczny browar


Francuski archiekt Jean Nouvel stworzył projekt renowacji XIX wiecznego browaru w Barcelonie (Hiszpania) w obszar dla restauracji, barów, piekarni i museum. Odrestaurowany budynek Fábrica Moritz był miejscem produkowania Katalońskiego piwa Moritz, od 1856 r. i w 2004 został ponownie otwarty po 26 latach przerwy. Główną produkcje przeniesiono do Sarragosy ale rewitalizacja w Ronda de Sant Antoni zawarła stworzenie małego browaru w podziemiach z 25 metrowym cynowym barem. Metalowe kadzie używane do produkcji są teraz pokazywane za szkłem obok bujnej rośliności pnącej się po jednej ze ścian budowli. Coś na kształt Starego Browaru w Poznainu choć moim zdaniem w tym wypadku zatracono klimat browowaru który stał tam wcześniej ale uważam że i tak mamy czym się pochwalić bo architektonicznie jest to napweno jedno z najciekawszych centrów handlowych w Polsce a może nawet w Europie.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s