Centrum odwiedzających Stonehenge


W po wielu latach opóźnień tym tygodniu mają się rozpocząć prace nad nowym centrum odwiedzjących Stonehenge projektu Denton Corker Marshall. Australijsyc architekci wygrali konkurs w 2009 r. na zastąpienie obecnej budolwi mianowanej nawet nazwą narodowego wstydu ale plany zostały porzucone ze wzgłędnu na zmianę rządu. Jednak powrócono do projektu z 2003 r., budynek ten ma nie wyróżniać się w otoczeniu zakłada on dość redykalną zmianę ponieważ ma zostać zburzona i zastąpiona zielenią droga A344 bięgnąca wzdłuż pomnika tak samo wszelkie istniejące parkingi, przejścia podziemne i inne tym podobne rzeczy mają zostać usunięte, koszt całości projektu szacuje się na 27 milionów funtów. Pomysł nowego centrum zakłada wybudowanie go w oddali od kamieni i  wyznaczenie ścieże dla pieszych aby gośćie szli pieszko do pomnika.

 

 

 


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s