Centrum badań i rozwoju Guizhou.co


Zaprojektowane przez Huasen Architects centrum badań i rozwoju dla Guizhou.co zostało oparte na strukturze lokalnej wioski dającej pełne możliwości rośnięcia we wszystkich kierunkach. Orientacja każdego z budynków została zdefiniowana taj aby był zapewniony najlepszy widok na rzekę i otaczające góry. Kompleks zlokalizowany w nowej dzielnicy Long dong bao zaledwie 15 minut jazdy samochodem od lotniska, położony jest na terenie o falistym charakterze z różnicą poziomów dochodzącą do 15 m i przepływającą wzdłuż małą rzeką.
Projekt ten jest jednym z najważniejszych w prowincji Gui Zhou o populacji 43.740.000 ludzi (cała Polska ma 38.501.000 mieszkańców) i z ponad 16 różnymi rodzimymi grupami etnicznymi. Największym wyzwaniem przy projektowaniu budynku było kontynuowanie kontekstu stron i poszanowanie naturalnych granic jednocześnie pokazując wszystkie kultury i ich różnorodność w Gui Zhou
Na terenie obiektu stworzono kilka publicznych przestrzeni dla różnego rodzaju wydarzeń, niektóry by zaspokoić duże świąteczne ceremonie inne dla zwykłych codziennych spraw. Różne poziomy zostały wykorzystane jako sceny dla budynków które są zintegrowane z otoczeniem. Wzdłuż rzeki można dostrzec grupę budynków bez określonego kierunku i porządku daje to wrażenie organicznego, naturalnego wyglądu, każdy z nich ma swój własny charakter, jednolity wygląd nadają im charakterystyczne bardzo do siebie podobne dachy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s