Muzeum Alesia we Francji


Projekt ten zaznacza tereny archeologiczne w centralnej Francji upamiętniając miejsce historycznej bitwy pomiędzy Juliuszem Cezarem i Galami w 52 p.n.e. Choć wszystkie ślady bitwy zostały zatarte nowy kompleks muzeum odtwarza to miejsce a wykopaliska pomagają zrozumieć te wydarzenia.
Schemat muzeum składa się z dwóch oddzielnych ale powiązanych ze sobą struktur. Jedną jest budynek muzeum, zlokalizowany w miejscu obozu Galów podczas oblężenia na szczycie wzgórza nad miastem. Drugą jest centrum dla odwiedzających położone w miejscu gdzie byli Rzymianie pola pod miastem. Klient pragnął aby budynki nie były natrętne i szanowały kontekst otoczenia. Muzeum stworzona z kamieni co nadaje mu wygląd podobny do zabudowań w mieście ale powstało ono przy zastosowania najnowszych technologii, zakopane jest częściowo w ziemi co patrząc z góry wygląda jak przedłużenie krajobrazu. Na dachu znajduje się taras widokowy dzięki czemu każdy odwiedzający może spojrzeć na otaczający krajobraz jak Galowie prawie 2000 lat temu. Centrum interaktywne wykonane jest z drewna tak jak rzymskie fortyfikacje w czasie oblężenia. Dach tego budynku jest ogrodem porośnięty drzewami i trawą co patrząc z góry kamufluje budynek. Goście z grodu na dachu mogą podziwiać zrekonstruowane rzymskie blanki lub mogą zejść na ziemię i przespacerować się alejką by doświadczyć rekonstrukcji z pierwszej ręki. Budynki zaprojektowane zostały przez Bernard Tschumi Architects a są one położone w Le Pré Haut we Francji.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s