Sala sporotwa w Holandi


Sala sportowa jest umieszczona jest na zielonym trójkątnym kawałku terenu który pełni funkcję osi pomiędzy terenami mieszkalnymi i naturalnym otoczeniem. Oryginalny plan który zakładał parking pomiędzy salą i otwartą przestrzenią został obrócony tak że znalazł się z drugiej strony i jest obecnie ukryty między budynkiem a istniejącą zielenią. Rosnące na działce trzy drzewa zdefiniowały kształt budynku który dosłownie opływa wokół nich, przy wejściu z widokiem na drzewa stworzona została wielo funkcyjna przestrzeń do spotkań która w przyszłości może być zagospodarowana na przykład na przedszkole.
Przestrzeń budynku została podzielona na dwa poziome pasy niezależnie zmieniają swój kształt, zaokrąglone narożniki z metalową okładziną o różnym rozstawie żeber daje wrażenie ruchu i kontrastuje z otaczającą zielenią. Duża przeszklona elewacja tworzy mocne połączenie pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem a duża przezroczysta fasada wprowadza naturalne światło do sali sportowej, nadaje budynkowi wyrazisty charakter w nocy. Budynek zaprojektowali architekci z Koppert i Koenis Architecten a znajduj się on w Voorthuizen w Holandii.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s