Centrum sportowe Strijp


Holenderska firma LIAG ukończyła swój projekt kompleksu sportowego Strijp jako części kampusu Christiaan Huygens College w Eindhoven. Działka na której powstał projekt położona jest pomiędzy dwiema dzielnicami mieszkalnymi a strefą przemysłową. Ważnym czynnikiem wpływającym na kształt budynku było założenie że kompleks ma się stać pewnego rodzaju ikoną achitektury przy zachowaniu tego samego języka estetycznego co pobliska szkoła. W celu utrzymania niskiego profilu budynku krajobraz wokół został podniesiony jako naturalny interaktywny postument. Wnętrze otwarte jest na kilka różnych funkcji między innymi na duże zadaszone korty. Żywe zestawy kolorów zaplanowane i skoordynowane tak by reprezentować różne aktywności atletyczne biegną wzdłuż elewacji i dynamicznego dachu by wyrazić figlarny charakter kompleksu dodatkowo podkreślone po przez zaokrąglenie formy. Przezroczyste panele pozwalają doświetlić przestrzenie w dzień a nocą pokazać na zewnątrz to co się dzieje wewnątrz.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s