Projekt komisariatu w Hiszpanii


Projekt ten jest odpowiedzią na potrzeby środowiska. Budynek cofnięto w tył od granicy działki w celu stworzenia wolnej przestrzeni publicznej dostępnej dla pieszych. Daje to wrażenie ciągłości z miastem i ma promować zgodę obywateli z władzą budynek ma też łamać stereotyp zamkniętego i hermetycznego miejsca. Z drugiej strony budynek ma stać się punktem orientacyjnym miasta dzięki swojemu nowoczesnemu wyglądowi. Projekt stara się zmienić relacje pomiędzy budynkiem państwowym a społecznością po przez przezroczyste warstwy. Patrząc z dystansu elewacja nadaje konstrukcji prosty i masywny wygląd. Fasada jest tylko cienkim filtrem słonecznym który dodatkowo dzięki swojej przezroczystości pozwala podziwiać wspaniałe widoki miasta. Panele z anodowanego aluminium są częściowo perforowane co zapewnia kontrolę nad ostrością i głębokością penetracji światła w nocy budynek odpowiednio podświetlony eksponuje wewnętrzne funkcję budynku do otaczającego świata zewnętrznego.
Wewnątrz wszystkie tereny pracy zorganizowane są wokół pustej przestrzeni, ogromnego, przechodzącego przez całą wysokość budynku atrium. Prowadzi się tam dialog pomiędzy przestrzeniami prywatnymi a publicznymi które jednoczy światło pochodzące ze świetlików na szczycie atrium. Przestrzenie w których ma się odbywać praca na rzecz społeczeństwa oddzielone są jedynie szkłem podczas gdy przestrzenie prywatne dla kontrastu są łatwo rozpoznawalnymi wspornikowo wystającymi z szklanego pudełka jednolitymi sześcianami pełniącymi jednocześnie funkcje tarasów. Jeszcze tak dla uzupełnienia autorem projektu jest Voluar Arquitectura S.L.P a ten ciekawy posterunek policji zlokalizowany jest w Calle del Mirador de la Reina, Madryt, Hiszpania.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s