Biblioteka w Londynie


Spiralna rampa otacza klatkę schodową w kształcie korkociągu we wnętrzu biblioteki w Londynie zaprojektowanej przez Studio Egret West. Biblioteka Clapham zajmuje niższe piętra 12 piętrowego budynku w którym znajdują się wyżej prywatne apartamenty. Elewacja zewnętrzna budynku obłożona jest białymi cegłami wypalonymi w formach z naturalnych  kruszyw dzięki czemu uzyskano chropowatą powierzchnię. Duże zakrzywione przestrzenie w kształcie książek które są nierówno ustawione i schodzące e dół na wysokość budynków sąsiednich. Wewnątrz biblioteki regały na książki podążają za krzywizną szerokiej spiralnej rampy która prowadzi w górę od kawiarni i czytelni dla dzieci na parterze do czytelni na wyższym piętrze, szybszy dostęp na górę zapewniają schody w kształcie korkociągu. Na parterze czytelnia dla dzieci podwaja swoją przestrzeń na potrzeby czytania ale również dla przedstawień muzycznych z miejscami siedzącymi dla 100 osób. Dodatkowe miejsca zapewnia długa ławeczka ustawiona wzdłuż rampy, dając jednocześnie widok na wszystko. Akustyczne bufory zwisają z sufitu pod kątem w celu ograniczenia hałasu w bibliotece. Koszt całkowitej przebudowy biblioteki to 80 milionów funtów prócz biblioteki plany zawierają centrum rekreacji i gabinety lekarskie.

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s