Muzeum Städel we Frankfurcie

Wiosną 2008 r. Schneider i Schumacher wygrali międzynarodowy konkurs na rozbudowę muzeum Städel we Frankfurcie. Nowy budynek znajduje się poniżej muzealnego ogrodu dzięki temu powierzchnia muzeum została prawie podwojona z 4.000 m² do 7.000 m². Podziemny budynek ma 76 metrów szerokości, 53 metry długości i maksymalną wysokość 8,2 m w centrum. Zewnętrzna powierzchnia podwójnie krytego dachu jest pokryta 195 świetlikami o zróżnicowanej średnicy od 1,5 m na krawędzi do 2,5 m w punkcie centralnym. Te „oczy” zostały specjalnie stworzone na potrzeby rozbudowy muzeum i są tak stworzone że można po nich chodzić. W dzień światło słoneczne dostaję się do środka a jego ilość może być kontrolowana po przez zintegrowane oświetlenie LED lub elementy zacieniające. Cały dach składający się z płyt podtrzymywany jest przez 12 smukłych kolumn ze zbrojonego betonu. Część nowo powstałą znajduje się poniżej zwierciadła wody aby zapobiec unoszeniu się budynku jest on zakotwiony po przez 160 głębokich pali. Nowa część muzeum zawiera również 36 otworów geotermalnych sięgających 82 m w głąb ziemi które zapewniają ogrzewanie zima i chłodzenia latem. Myślę że ten projekt pokazuje że można budować pod ziemią bez problemów i przygód podobnych do tych przy budowie warszawskiego metra.

 

 

Reklamy

Muzeum planowania Dalian

Projekt na nowe muzeum planowania Dalian stworzony przez 10 Design w Dalian w Chinach ma stać się nową publiczną rzeźbą w sercu głównej rządowej dzielnicy miasta. Budynek jest częścią pierwszego kroku stworzonego by promować krajobraz architektoniczny Dalian składający się z kilku cywilnych projektów w tym biblioteka, centrum naukowe, wystawa planowania miasta, muzeum, centrum aktywności dla nastolatków. Budynek zapewni nowoczesne, najwyższej klasy przestrzenie biurowe, wystawowe i centrum kulturalne. Muzeum jest również zaprojektowane by stać się przykładem wykorzystania innowacyjnych technologii i zrównoważonego projektowania. Budynek ma zostać pokryty panelami fotokatalitycznymi z nanopowłoką z dwutlenku tytanu w celu neutralizacji zanieczyszczenia powietrza i usuwanie zanieczyszczeń. Reakcja oczyszczania zachodzi 24 godziny na dobę  w dzień  przy wykorzystaniu promieni UV a w nocy po przez zasilane panele PV. Władze miasta mają nadzieję że ta inwestycja przyciągnie kolejne zielone projekty do miasta.

 

Polski Pawilon na Venice Biennale

Kurator Michał Libera we współpracy z artystką Katarzyną Krakowiak, inżynierem dźwięku Rafałem Meinzem i inżynierem akustycznym Andrzejem Klosakiem zaprojektowali polski pawilon który otrzymał wyróżnienie na Venice Biennale. Na wystawie architektura jest przybliżona z perspektywy dźwięku który jest zależny od materiałów wykorzystanych do budowy każdej przestrzeni. Ściany, podłogi i sufity nie są traktowane jako elementy fizyczne które organizują przestrzeń ale jako akustyczne komponenty które kontrolują jakość i amplitudę naturalnych odgłosów. Dźwięko chłonny przedsionek wejścia dźwiękowo usuwa odwiedzających od zewnętrznego otoczenia i tworzy czystą  akustycznie podstawę na której można budować kolejne dźwiękowe odczucia. Starannie zaprojektowana seria pustych pomieszczeń , prowadzi po przez dźwięki instalacji wentylacyjnych na dachu oprócz utrzymania komfortowej temperatury wnętrza również wyłapują dźwięki otoczenia  z ogrodów i sąsiedztwa pawilonów i bezpośrednio kierują je do wnętrza. Bardzo wysoki współczynnik pogłosu w pomieszczeniach sprawia że prowadzenie konwersacji staje się bardzo trudne, słowa się rozmywają w jeden bliżej nieokreślony szum. Zakrzywione ściany tworzą coś w rodzaju placu zabaw dla odgłosów i razem z 50 głośnikami umieszczonymi wokół pięter prezentują dźwięki otoczenia pozwalając na doświadczenie architektury jako dźwięku.

Opera główna Wuxi w Chinach

W 2008 roku PES-Architects wygrali konkurs na teatr główny Wuxi. Główna idea na ten budynek oparta została na jego położeniu. Sztuczny półwysep na północnym brzegu rzeki Taihu i pobliski most czyni tę lokację podobną do opery w Sydney. Pomimo ciekawej lokalizacji budynek ma niesamowitą formę, rośnie on na wysokość 50 m jak olbrzymia rzeźba. Osiem gigantycznych skrzydlatych daszków rozciągają się daleko poza elewacjami nadając budynkowi charakter motyla i chroniąc wnętrze przed ciepłem i słońcem. Wewnątrz stalowych skrzydeł zainstalowano tysiące diod LED które pozwalają zmieniać kolor skrzydeł w zależności od spektaklu. Jest to możliwe ponieważ pokrycie skrzydeł wykonano z perforowanych aluminiowych paneli. Kolejnym ciekawym elementem jest las 50 kolumn świetlnych każda o wysokości 9 m które ustawione są poczynając od głównego placu wejściowego, podtrzymują one dach w lobby centralnym a następnie wychodzą na zewnątrz nad rzekę. Główne audytorium opery zostało pokryte ponad 15.000 bambusowymi bloczkami każdy o indywidualnym kształcie aby zapewnić maksymalną jakość akustyczną i niesamowity wygląd architektoniczny. Ponad 20.000 specjalnie zaprojektowanych szklanych cegieł pokrywa zakrzywione ściany audytorium opery w lobby od strony rzeki.

 

 

Granitowa sieć w Szkocji

Po wygraniu konkursu na początku roku i otrzymania wsparcia od społeczności architekci z Diller Scofidio i Renfro i niestety ostatecznym odrzuceniu projektu przez władzę miasta ich projekt granitowej sieci dotyczący przebudowy XIX wiecznego ogrodu w Aberdeen w Szkocji upadł. Przebudowa miała wprowadzić nowy impuls w centrum miasta w połączeniu z publiczną przestrzenią  na nie atrakcyjnych terenach. Muszę przyznać że projekt wygląda ciekawie i szkoda że nie uda się go zrealizować ale takie są niestety reali, pozostaną jedynie wizualizacje. Może kiedyś w tańszej zmienionej formie uda się przekształcić te nieatrakcyjne tereny.

Biblioteka w Holandii

Mediatheek jest biblioteką mediów w Delft w Holandii zaprojektowaną przez holenderską firmę Dok Architecten. Biblioteka ukończona w 2006 r. jest częścią budynków Hoogoven dawnej huty i budynków w których znajdowały się wielkie piece. Dzisiaj jest ona centrum kulturalnym i przestrzenią publiczną, dodatkiem do centrum medialnego w Delft zapewnia również sklepy, restauracje, kawiarnię, apartamenty i przechowalnię rowerów. Budynek jest zlokalizowany w dzielnicy kulturalnej Cultuurplein i jest dopasowany do kontekstu otaczających budynków. Dwu metrowa szklana elewacja dodana do części istniejącej zaznacza wejście do budynku. Wyeksponowanie biblioteki na placu nadaje znaczenia i przykuwa uwagę odwiedzających zapewniając dostęp do budynków a wydarzenia mające miejsce wewnątrz pozostają widoczne na dziedzińcu. Projekt zawiera szklany dach znajdujący się nad całą szerokościom pomieszczenia  i łączy elementy strukturalne które są wykonane głównie ze szkła i ceramiki. Schemat kolorystyczny składający się ciemnych cegieł na parterze i pomarańczowych na wyższych piętrach wykorzystuje paletę ziemnych kolorów ma przypominać historyczny przemysłowy charakter budynku. Mocny industrialny wygląd zewnętrzny kontrastuje z delikatną paletę kolorów i materiałów wewnątrz. Przezroczyste panele, duża ilość miejsc na ścianach na plakaty, jasne regały na książki  i jasno oświetlone pomieszczenia tworzą interesującą, zapraszającą atmosferę dla społeczności.

Stary magazyn w Japonii

Taśmy falistej, perforowanej stali formują maskę, drugą elewację starego magazynu. Wariacje kolorów podświetlenia tworzą nieoczekiwaną zmianą wzorów a srebrna i złota tonacja zwiększa uniwersalny charakter elewacji.  Fasada prócz ochrony zapewnia naturalne oświetlenie wewnątrz i naturalną wentylację. Wytrzymałość konstrukcji została zabezpieczona poprzez ułożenie warstw paneli z pewnym przesunięciem. Ponadto budynek jest zabezpieczony przed brudem i zacinającym deszczem. Projekt ma być jednością z naturalnym otoczeniem zmieniając się w zgodzie z nim w każdej chwili dodatkowo podkreślając inspirację powierzchnią rzeki.