Biblioteka i centrum kultury w Norwegi


Szalone kształty drewnianych żeber owijają ściany i sufit w bibliotece w Norwegi zaprojektowanej  przez Helen & Hard Architects w nich zintegrowano również oświetlenie, regały na książki i miejsca do siedzenia. 27 żeber stanowi ramę dla podwójnej wysokości sali, rozciąga się ona nad biblioteką Vennesla i centrum kulturalnym zawierającym antresole. Klejone drewniane i laminowane belki i słupy stanowią konstrukcję każdego z żeber, instalacje klimatyzacyjne umieszczono z tyłu za oprawami oświetleniowymi i obudową ze sklejki. Kolumny schodząc do poziomu podłogi zakrzywiają się tworząc pustki obudowane poduszkami które stanowią dobre miejsce do czytania i nauki. Dzięki swojej przeszklonej elewacji naturalne światło napływa do środka a dzięki drewnianym żaluzją oświetlenie nie jest zbyt mocne jedynie ściana frontowa jest wyeksponowana i jest ich pozbawiona. Schody prowadzą odwiedzających w dół do piwnicy gdzie znajdują się biura, klasy i lokalna kolekcja historyczna.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s