Seoul Memorial Park


Ukryty w dolinie wzdłuż gór Woo-Myun Seoul Memorial Park, zaprojektowany przez koreańską firmę Haeahn Architecture wtapia się w otaczający krajobraz. Budynek ten jest krematorium z nowym etosem aby ostatnia droga zakończyła się w spokoju i naturalnym otoczeniu. Droga do budynku jest głęboko zakorzeniona w terenie i delikatnie się wznosi aby nie zakłócać  spokoju krajobrazu ostatecznie prowadząc do opadającej struktury dachu. Kształt dachu podzielony na sekcje z których jedne opadają a inne rosną mają skupić uwagę na mającym dodać otuchy zbiorniku z wodą wyłożonym czarnym kamieniem. Długa droga zewnętrzna otwiera się na korytarz precesyjny wyłożony neutralnym, polerowanym marmurem. Sklepienie o dużej powierzchni i oświetlenie pośrednie stwarzają duchową atmosferę ze stopniowym jej wzmacnianiem w sali kremacji by ostatecznie wrócić do natury w meandrującym ogrodzie który przypominać ma naturalny bieg czasu w otaczającej panorami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s