Niezwykłe zadaszenie w Londynie


W Londynie na zewnątrz muzeum Victoria & Albert gości wita może trochę nie pasujący do tego historycznego budynku ale za to na pewno ciekawy daszek który został wykonany z zużytych pachołków drogowych. Zadaszenie zamontowane jako część wystawy „Projektowania Nadzwyczajne” zaprezentowanej przez Heatherwick Studio. Białe stożki połączone tak że tworzą przestrzenny namiot ponad wejściem od ulicy Cromwella. Ta niecodzienna wystawa będąca jednocześnie zadaszeniem ma chronić pieszych przed słynnym angielskim deszczem. Heatherwick Studio stworzyło łukowe sklepienie  ze stożków tak iż mają one przypominać żyrandol zdobiący kamienną fasadę muzeum. Instalacja powstała przy współpracy z brytyjską grupą zajmującą się konstrukcjami stalowymi S3i. Zaprojektowali oni ramę ze stali oksydowanej podtrzymującą łańcuchy z stalowej liny które tworzą krzywoliniową powierzchnię zwisających stożków. Każdy z narożników utrzymuje napięte liny które opadają ku środkowi tworząc matematyczny kształt krzywej łańcuchowej. Wszystkie 208 pachołków zostało przemalowana na biało ze swojej charakterystycznej pomarańczowej barwy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s