Centrum sportowe w Chinach


Zainspirowani fenomenem olimpiady i ich historycznymi korzeniami w starożytnej Grecji architekci z BLUA zaprojektowali miejskie centrum kultury jako olbrzymią sztuczną górę. Dzięki kaskadowo ułożonym boiskom sportowym i krystalicznej elewacji sportowa góra stanie się nową ikoną miasta Hangzhou w Chinach. Zlokalizowane w pobliżu rzeki Qian Jiang centrum łączy strukturę naturalną i miejską. Rolą centrum sportu ma być aktywowanie uśpionej części miasta po przez zaoferowanie komercyjnych treści skoncentrowanych wokół dużego publicznego placu. Zatopiony plac przyjemnie zacieniony po przez wspornikowo wsparty dach i dodatkowo wzbogacony przez bujną roślinność. Na poziomie gruntu zlokalizowany jest basen a połączenie roślin i wody chłodzi powietrze w oparciu o naturalne zasady konwekcji i chłodzenia. Budynek otoczony przez liczne udogodnienia takie jak sklepiki z pamiątkami, księgarnie i kawiarnie ma się stać oazą spokoju dla mieszkańców Hangzhou. Cała struktura jest otoczona wielo warstwową powłoką z osadzonymi wzorami wykonanymi z kryształów i trójwymiarowego laminowanego filmu, membrany ETFE i szkła w kształcie plastra miodu.

Nie dziwi mnie że Chiny zdobywają tyle medali na olimpiadzie skoro posiadają takie centra sportu i poza tym mają miliard ludzi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s