Centrum kulturalne w Szwecji


Obok XIX wiecznego teatrum, w latach 80 została wybudowana biblioteka z betonowym modularnym systemem który ma naśladować fasadę teatru. Biblioteka szybko się zestarzała i po wstąpieniu w nowe tysiąclecie stała się nieaktualna. Ogłoszono więc konkurs na budowę centrum kulturalnego które pasowało by do zabytkowego teatru. Wygrał go Lars Gauffin  i Mariano Tellechea z Nyréns Arkitektkontor postanowili oni utrzymać betonową elewację z lat 80 która ma stanowić pewnego rodzaju pamiątkę przeszłości i dodać nową trzecią warstwę z własnym współczesnym językiem łącząc wszystkie części w dynamiczną kompozycję i pokazując w ten sposób różnorodność programową wewnątrz budynku. Nowy plan jest lekką konstrukcją która czerpie korzyści z istniejącej struktury, nowa fasada utrzymuje się dzięki własnej lekkiej konstrukcji. Na nowe centrum kulturalne składają się: trzy biblioteki, galeria sztuki, wielofunkcyjną informację, teatr dziecięcy, pokój historii i kawiarnię obok istniejącego teatru. Rampa wejściowa prowadzi odwiedzających do serca budynku skąd bezpośrednio można udać się do wszystkich atrakcji. Cały budynek ma być ważną częścią życia społecznego miasta Varberg (Szwecja) i ma stać się miejscem spotkań.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s