Biblioteka w Izraelu


Projekt narodowej biblioteki Izraela stworzona przez ODA nabiera szczególnego znaczenia w miejscu, gdzie przeszłość, teraźniejszość i przyszłość zbiegają się. W przeciwieństwie do tradycyjnych bibliotek często będących jak zamknięte twierdze wiedzy, nowa biblioteka zorganizowana jest wokół różnych platform aktywności które zwiększają interakcję pomiędzy użytkownikami tworząc forum interdyscyplinarnych rozmów. Dzięki formie pływającego monolitu  wizualnie łączącego się z fundamentami parlamentu biblioteka podkreśla idee że edukacja i nauka są podstawami demokracji. Nowa biblioteka ma się stać magnesem dla naukowców i studentów z całego świata. Czysta forma ma zawierać najważniejszą funkcję biblioteki czyli czytelnie. Woluminy leżą na przypominających górę regałach które rozszerzają topografię okolicy. Przywołując tradycyjne budownictwo Izraelskie góra została wykopana by ukazać dynamiczne połączenie z górą. Chroniony przez monolit publiczny plac zlokalizowany bezpośredni na przeciw budynku parlamentu biblioteka ma stać się pierwszym punktem wycieczki do wiedzy. Wchodząc do części wykopanej wzgórza odwiedzający mają kilka możliwości. Wspinając się w górę goście mogą odkryć różnego rodzaje wydarzenia i tymczasowe wystawy. Wyruszając w dół odwiedzający mogą dowiedzieć się o kolekcji skarbów i o tym jak budynek funkcjonuje. Podczas podróży światło dodaje siłę i odpowiednio stwarza atmosferę. Wyprawa kończy się w czytelni która jest ponad 7000 m² otwartą przestrzenią, podzieloną na mniejsze przestrzenie które tworzą poczucie małej wspólnoty zachęcającej do współpracy pomiędzy użytkownikami i naukowcami z różnych dziedzin. Zorganizowane wzdłuż zmieniającego się oświetlenia, dźwięku i ochrony czytelnie zmieniają swój charakter od najcichszego i prywatnego do najbardziej wspólnego i socjalnego. Perforowana natura budynku służyć ma jako przyrząd do podziwiania naturalnego otaczającego krajobrazu, miasta i przestrzenie publicznych w dole. Na zewnątrz  natomiast forma budynku z tarasem na dachu jest przedłużeniem otoczenia, który następnie w sposób ciągły owija budynek zwiększając poczucie otwartości. Pochyły krajobraz pełni również funkcję naturalnego amfiteatru, dając miejsce dla publicznych spotkań i event-ów, podczas gdy restauracja i bar znajdujące się na dachu zapewniają wykorzystanie budynku zarówna w dzień jak i w nocy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s