Szkoła w Wietnamie


Osłonięte balkony zapewniają otwarte korytarze które są zasłonięte od ostrego słońca i tropikalnych deszczów w szkole w Wietnamie zaprojektowanej przez Vo Trong Nghia. Pionowe betonowe żaluzje i perforowane ekrany tworzą elewacją przypominającą klatkę która chroni wnętrza przed bezpośrednim słońcem i pozwala na naturalną wentylację. Cała szkoła jest zawarta w jednym pięciopiętrowym budynku pozwalając zachować uczniów i nauczycieli suchymi podczas letniej pory deszczowej. Ściany szkoły są zakrzywione tworząc kształt węża otaczającego dwa dziedzińce a dach stopniowo wzrasta od poziomu gruntu do najwyższego piętra. Szkoła Binh Duong zlokalizowana jest w mieście Di An położonego na północ od miasta Ho Chi Minh, zapewnia ona wszystko co potrzebne do nauki dla 800 uczniów.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s