Centrum odwiedzających w Chinach


Agencja nieruchomości Vanke zleciła zaprojektowanie centrum odwiedzających w stolicy Chin. Projekt stworzyła firma JDS architects, budynek ma zająć powierzchnię 5000 m² i ma się stać bramą do galerii wystawowej dla nowego parku zrównoważonego przemysłu w chińskiej metropolii. Ogólny kształt powstał w wyniku manipulacji prostopadłościanu by dopasować go do otoczenia i aby wykonanie go pochłonęło jak najmniej pieniędzy. Architekci połączyli istniejący parking samochodowy z centrum R&D i stworzyli połączenie z parkiem. Pozwala to odwiedzającym na przechodzenie bezpośrednie przez budynek który pełni funkcję zewnętrznej ścieżki dając możliwość podziwiania zielonego otoczenia z alternatywnej wysokości przed ponownym obniżeniem się. Budynek zawiera również wiele rozwiązań z zakresu zrównoważonego i ekologicznego budownictwa. Falisty dach o rożnej wysokości blokuje zimą północny wiatr a podczas lata sprzyja powiewom południowo-wschodnich wiatrów zapewniając naturalną wentylację, tworzy cień na południu a po stronach zachodniej i wschodnie znajdują się ruchome, zacieniające żaluzje wykonane z ogniw fotowoltaicznych. Ogniwa znajdują się również na dachu którego kształt wykorzystaniu również w systemie zbierania wody deszczowej wykorzystywanej do nawadniania i w toaletach, budynek został również wyposażony w pompy ciepła ograniczające wydatek energii na ogrzewanie i chłodzenie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s