Muzeum Städel we Frankfurcie


Wiosną 2008 r. Schneider i Schumacher wygrali międzynarodowy konkurs na rozbudowę muzeum Städel we Frankfurcie. Nowy budynek znajduje się poniżej muzealnego ogrodu dzięki temu powierzchnia muzeum została prawie podwojona z 4.000 m² do 7.000 m². Podziemny budynek ma 76 metrów szerokości, 53 metry długości i maksymalną wysokość 8,2 m w centrum. Zewnętrzna powierzchnia podwójnie krytego dachu jest pokryta 195 świetlikami o zróżnicowanej średnicy od 1,5 m na krawędzi do 2,5 m w punkcie centralnym. Te „oczy” zostały specjalnie stworzone na potrzeby rozbudowy muzeum i są tak stworzone że można po nich chodzić. W dzień światło słoneczne dostaję się do środka a jego ilość może być kontrolowana po przez zintegrowane oświetlenie LED lub elementy zacieniające. Cały dach składający się z płyt podtrzymywany jest przez 12 smukłych kolumn ze zbrojonego betonu. Część nowo powstałą znajduje się poniżej zwierciadła wody aby zapobiec unoszeniu się budynku jest on zakotwiony po przez 160 głębokich pali. Nowa część muzeum zawiera również 36 otworów geotermalnych sięgających 82 m w głąb ziemi które zapewniają ogrzewanie zima i chłodzenia latem. Myślę że ten projekt pokazuje że można budować pod ziemią bez problemów i przygód podobnych do tych przy budowie warszawskiego metra.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s