Kawiarnia w Opolu

20120930-064334.jpg

W kawiarni w Opolu stworzonej przez projektantów wnętrz Bro.Kat czekolada wydaje sję spływać ze ścian. Lokal zlokalizowany w narożniku rynku zajmuje jedynie 30 metrowy lokal jednak projektanci stworzyli półpiętro by dołożyć klika dodatkowych miejsc w tej małej przestrzeni. Kolor czarny, brązowy i kremowy wykorzystano w umeblowaniu i dekoracji co ma odzwierciedlać trzy główne rodzaje czekolady. Ciemno brązowa kuchnia i bar są zlokalizowane poniżej półpiętra.

20120930-064349.jpg

20120930-064400.jpg

20120930-064405.jpg

20120930-064411.jpg

20120930-064416.jpg

Royal College of Art w Londynie

Budynek przypominający fabrykę stworzył architekt Haworth Tompkins a ma się on stać nową siedzibą drukarstwa i fotografii Royal College of Art  w Londynie. Budynek nosi imię brytyjskiego projektanta i przedsiębiorcy Jamesa Dysona i zawiera również skrzydło poświęcone innowacyjności w którym młodzi, dopiero rozpoczynający karierę projektanci mogą założyć swój pierwszy biznes. Centrum budynku stanowi pokój pracy mający industrialny charakter nawiązujący do holu maszyn który jest wypełniony olbrzymimi maszynami drukarskimi. Wszystkie pozostałe wydziały są rozmieszczone wokół tej potrójnej wysokości przestrzeni  a szklane ściany pozwalają uczniom obserwować co ma miejsce w poszczególnych studiach. Surowe betonowe ściany i powierzchnie w całym budynku według pomysłu architekta mają zostać ozdobione przez studentów. Sala wystawowa dzieli budynek a jej okna wychodzą na ulicę a na pierwszym piętrze znajduje się jeszcze sala wykładowa na 220 osób.

 

 

 

Fala Park w Wolsztynie

Bezpańskie piłki nie są problemem na korcie znajdującym się na dachu dzięki elewacji przypominającej klatkę przykrywającej budynek centrum sportowego w Polsce w Wolsztynie stworzonego przez PL.architekci. Metalowa klatka otacza fasadę i dach tego dwu kondygnacyjnego budynku tworząc jednocześnie ramę dla rzędów okiennic które mogą  zasłonić przeszkloną elewację. Wewnątrz znajduje się dwu piętrowa ścianka wspinaczkowa otoczona przez kawiarnię i recepcję w kształcie litery L. Ścianka wspinaczkowa widoczna jest prawie z każdej części centrum które zawiera również tory kręglarskie, poiska do squasha, siłownię i plac zabaw dla dzieci. Fasetowana klatka schodowa prowadzi w górę na dach z kortem tenisowym i niesamowitym widokiem na stare miasto, park i rzekę.

 

 

Bar w Londynie

Projektanci i wykonawcy w jednym z East London Furniture tymczasowo wypełnili wnętrze Londyńskiego baru DreamBags-JaguarShoes wykorzystując nic poza kawałkami materiałów jaki znaleźli na lokalnych ulicach. A ostateczne wykończenie mebli i instalacji pozostawiono artystom, zespół usunął wszystkie meble i wymienił je na stoły wykonane z palet i starych belek stropowych dodatkowo wykonano ławy inspirowane XIX wiecznym meblem. Ściany i front baru zostały pokryte drewnianymi panelami a siedzenia w kształcie tronu powstały ze starych listew, wypełniają one wgłębienie obok schodów. Lampy w kształcie sześcianów znajdujące się ponad barem wykonano ze ścinek drewna pozostałych po innych meblach, kinkiety  naścienne zostały wyprodukowane z przetworzonych drewnianych klocków. Przyjaciel i współpracownik Alessandro Mistrulli wykonał wiele z dekoracji i ilustracji. Myślę że przykład tego baru pokazuje iż nie zawsze trzeba mieć olbrzymie pieniądze by otworzyć ciekawy lokal, liczny się tylko pomysł. Mam nadzieje że umeblowanie które ma być tymczasowe pozostanie tam na dłużej mimo iż może nie jest ono zbyt piękne ale za to tworzy ciekawy klimat.

 

 

 

Hala Barclays Center w USA

Barclays Center 19.000 hala sportowa zaprojektowana przez SHoP Architects i AECOM zostanie otwarta dla publiczności w najbliższy weekend. Arena stanie się pierwszym domem dla koszykarskiej drużyny Brooklynu The Brooklyn Nets a także przestrzenią dla koncertów na skrzyżowaniu pomiędzy dwoma głównymi ulicami Atlantic i Flatbush Avenues. Ukończony budynek został zaprojektowany i wybudowany przez The Hunt Construction Group we współpracy z nowojorskim studiem SHoP Architects które stworzyło stalową elewację przypominającą wstążkę i AECOM które rozplanowało rozmieszczenie siedzeń.

Kaplica żałobna w Niemczech

Ostro zakończony szczyt dachu wznosi się ponad kamienne ściany kaplicy żałobnej w małym niemieckim miasteczku zaprojektowanej przez Bayer & Strobel Architekten. Trójkątne profile podtrzymują dach wewnątrz podwójnej wysokości kaplicy  a długi wąski świetlik na szczycie pozwala na dostęp światła dziennego. Szklane ściany pozwalają odwiedzającym obserwować dwa zewnętrzne prywatne dziedzińce które są zawarte za kamienną elewacją budynku. Pozostałe pomieszczenia w budynku rozlokowane są w pojedynczym bloku biegnącym wzdłuż kaplicy zapewniając serię mniejszych pokoi spotkań i poczekalni.

 

Posterunek policji w Hiszpanii

Objętościowa propozycja odpowiada urbanistycznym potrzebom, budynek w kształcie litry U otacza dziedziniec otwierjąc go na otaczjący krajobraz, jednocześnie zabezpieczając od gwaru ruchu ulicy Salmeron. Dziedziniec wyraża i nadaje prorytetu różnym sposobom jego wykorzystania przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniego oświetlenia wnętrz. Ogólny wygląd budynku jest zwarty z zewnętrzną kamienną elewacją znajdującą się ponad betonową konstrukcją podstawy która jest jednocześnie masywna ale też i lekka, przezroczysta w miejscach koniecznycz, zewnętrzne przestrzenie są łatwo dostępne, zostały zaprojektowane z dbałością o obywateli.