Muzeum Stedelijk w Amsterdamie


Benthem Crouwel Architects ukończyli właśnie rozbudowę muzeum Stedelijk w Amsterdamie które wyglądem przypomina spodnią część kuchennego zlewu. Dawny ceglany budynek muzeum został zaprojektowany przez A. W. Weissman w 1895 r., został on odrestaurowany i powiększony o zakrzywione białą część znajdującą się po ziemią. Wejście zlokalizowane jest na przezroczystej elewacji wychodzącej na otwartą trawiastą przestrzeń. Znajdujące się wyżej krawędzie białej, nowej części rozszerzają się na zewnątrz w celu okrycia placu znajdującego się poniżej. Muzealny sklep i restauracja zlokalizowana jest tuż przy wejściu podczas gdy duża sala wystawowa, biblioteka i centrum wiedzy znajdują się w podziemiach budynku. Ruchome schody budowane rurą łączą przestrzenie wystawiennicze znajdujące się na dolnych i górnych poziomach pozwalając odwiedzającym na omijanie przestrzeni wejściowej.

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s