Stockholm City Station


Tworząc wejście do wewnętrznego centrum miasta powstała stacja Stockholm City Station zaprojektowana przez 3XN Architects integruje stację, hotel, centrum konferencyjne i apartamenty. Główną myślą stająca za projektem budynku było aby delikatnie dopasowywał się on do otoczenia i aby na nowo zinterpretować wiele lokalnych Szwedzkich tradycji projektowych. Pełniąc wiele publicznych i prywatnych funkcji konstrukcja ma pozytywnie przyczynić ożywieniu życia w sąsiedztwie. Budynek jest podzielony na cztery mniejsze przestrzenie każda dzięki wysokości i skali, dostosowuje się do ulic i budynków, które są w sąsiedztwie. Niższe poziomy oferują dostęp do stacji która łączy Stockholm central station, metro i lokalne linie kolejowe. Wyższe poziomy budynku mieszczą hotel, centrum konferencyjne i apartament. Trzy z czterech przestrzeni posiadają zielone tarasy oferujące wspaniały widok szwedzkiej stolicy, jeden z nich będzie dostępny publicznie i będzie zawierał podniebny bar, pozostałe będą należeć do hotelu i apartamentów. Elewacja jest uformowano jak płaskorzeźba co oznacza że jej wygląd będzie zależeć od kąta z jakiego się na niego spogląda.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s