Biblioteka uniwersytetu Jiaxing


Chińska firma LYCS architecture  wygrałą konkurs na projekt nowej biblioteki i centrum mediów uniwersytetu Jiaxing które powstanie na terenie tradycyjnego kampusu uniwersyteckiego w Chinach. Budynek o powierzchni 42.000 m² jest otoczony wodą i drzewami by stworzyć wrażeni przestronności z wyraźną hierarchią przestrzeni publicznych i prywatnych. Wyrastając z ziemi formuje przejścia do budynku w którym następnie ujawnia się wewnętrzny dziedziniec i ogród na dachu znajdujący się 35 m ponad poziomem terenu. Konstrukcja ma zachęcać do zewnętrznych aktywności minimalizując podział pomiędzy istniejącymi strukturami i terenami zielonymi. Ścięte narożniki z trójkątnego planu budynku zostały zastąpione ścianami osłonowymi by wprowadzić naturalne oświetlenie. Pierwszy poziom znajduje muzeum, archiwum i centrum budynku z polączeniem z biblioteką na drugim piętrze. Zamiast schodów wykorzystano rampy które otaczają wnętrze  w taki sposób by zminimalizować zasłaniane wpadanie światła dziennego do wewnątrz. Zewnętrzne widoki na wszechogarniającą krajobraz splatają odczucia pomiędzy krajobrazem i czytelniami i przestrzeniami wspólnymi.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s