Odbudowa dawnego pałacu na Węgrzech


 

Architekci z Budapesztu MARP odbudowali brakujący narożnik ruin renesansowego pałacu z pordzewiałych metalowych paneli. Konstrukcja w kształcie litery L jest częścią renowacji antycznego miasta Pécs na Węgrzech które zostało niemal całkowicie zrujnowane. Architekci ustabilizowali działkę i dodali nowe elementy takie jak punkt widokowy, scenę przeznaczoną na występy teatrów na świeżīm powietrzu i wykonane z zardzewiałej stali bloki służące do siedzenia. Punkt widokowy oferuje widoki doliny Tettye podobne do tych które można było podziwiać z dawnego dwu kondygnacyjnego pałacu a dziurki w stalowej ścianie pozwala podglądać wewnętrzny dziedziniec. Odwiedzający wspinają się ukrytymi schodami biegnącymi się wzdłuż jednej ze ścian a wyjście wychodzi na sąsiednią, perforowany wzór pozwala na przefiltrowywanie się światła na schody.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s