Centrum handlowe w Chinach


Właśnie rozpoczęła się budowa międzynarodowego letniego centrum handlowego w Zhuhai w Chinach. Projekt ten ma 360.000 m² różnych powierzchni na wynajem, centrum zaprojektowała firma 10 Design  we współpracy z Gordon Affleck. Klient wymagał aby plan wyszedł poza dużą ciemną halę w wyniku czego powstała konstrukcja o różnorodnych formach i układach przestrzennych. Centrum handlowe zawierać będzie przestrzenie na wynajem, hotel i część mieszkalną zwiększając w ten sposób całkowitą powierzchnię kompleksu do 510.000 m². Powierzchnie komercyjne są zróżnicowane mają liczne połączenia z zewnętrznymi przestrzeniami publicznymi, stworzono liczne miejsca komunikacji jak i środowisko przypominające krajobraz naturalny. Zhuhai jest rozwijającym się miastem a działka na której powstaje centrum jest unikalna ze względu na połączenie miasta i naturalnej topografii otaczających wzgórz. A tak zwane super ściany wyznaczają krawędzie działki, wykonane zostały one z ułożonych jeden na drugim, stali i bloków podświetlonych diodami LED które wspornikowo wychodzą w stronę otaczających ulic. Bloki te zapewniają wejścia, przełamują miękkie krawędzie budynku, definiują zielone ogrody i tarasy. Tarasy odzwierciedlają meandrujące ścieżki, pieszy może sam decydować w jaki sposób chce zwiedzić budynek. Ścieżki falując stwarzając naturalne doliny będące punktami do zgromadzeń, place i zacienione dziedzińce.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s