Nowa część Luwru


Departament Luwru poświęcony kulturze muzułmańskiej stworzony przez firmę z Mediolanu Mario Mellini Architect(s)  i francuskiego architekta Rudy Ricciotti został właśnie ukończony w Paryżu. Druga nowoczesna interwencja w zabytkowe muzeum po 23 latach od wybudowaniu szklanej piramidy jest nowo powstały dodatek o powierzchni 6.800 m² przykryty falistym półprzezroczystym złotym dachem. Konstrukcja znajdująca się na dziedzińcu wydaje się być zawieszono po jego środku, falowana przez wiatr i nie dotykająca chodnika ani historycznej fasady. Zadaszenie ma zróżnicowaną grubość wahającą się od 20 cm do 120 cm a jej całkowita waga wynosi 120 ton. Każdy z 2.400 trójkątnych szklanych paneli mierzy 120x120x160 centymetrów i są pokryte błyszczącymi warstwami złota i srebra, szkło izolacyjne, spawana stalowa przestrzenna rama, panele aluminiowe o strukturze plastra miodu zapewnia rozproszone światło dzienne w galeriach a złote wykończenie nadaje konstrukcji charakterystyczny wygląd. Ciekawa jest też struktura konstrukcji która opiera się jedynie na ośmiu lekko nachylonych słupach o maksymalnej wysokości 8 metrów.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s