Przejście w Chinach

Wiedeńska firma Prechteck finalizuje właśnie swój koncept na kwitnące wejście do parku kwiatowego Xiangyiang w Chonach. Przejście reinterpretuje typowe do tego podejście tworząc nie tylko punkt przez który każdy musi przejść ale wykorzystuję tę przestrzeń do gromadzenia się. Struktura nawiązuje do lokalnej flory, zawiera dwa stylistycznie przypominające wygięte pędy bambusa łuki, ramę pokryto setkamiżerdzi które mają przypominać pędzel służący do kaligrafii rysujący coś w przestrzeni która miała wpływ na wielu antycznych chińskich pisarzy i artystów. Wewnątrz stworzono schodkowe siedzenia które mają pełnić wiele funkcji społecznych ich zaletą mają być rzeźbiarska podwyższona konstrukcja i malownicze tło.

Reklamy

Galaxy SOHO w Chinach

Ostatnio już pisałem o tym obiekcie (http://wp.me/p2wQA6-1wr) dzisiaj zaprezentuje kilka zdjęć kompleksu biurowo-rozrywkowego w Pekinie ukończonego i oddanego właśnie do użytko przez biuro Zaha Hadid Architects.

Konserwatorium muzyczne

Tworząc swój pierwszy projekt w Australii, amerykańskie biuro Safdie Architect czyli konserwatorium muzyczne uniwersytetu Monash dodali na terenie kampusu żywe nowe centrum muzyczne i kulturalne rozszerzające  się na sporej przestrzeni w Melbourne. Projekt został podzielony na dwie części: recepcje i lobby z przestrzenią pomiędzy dwoma lustrzanymi ścianami z prefabrykowanego betonu prowadzącymi do pełnej wysokości budynku atrium, prowadzącego do klubu jazzowego, kawiarni, restauracji, części biurowej, pomieszczeń technicznych, czterdziestu sal do prób indywidualnych i studiów nagrań. Olbrzymi metalowa kratownica i szklana elewacja stwarza wysoką przezroczystą przestrzeń, zapraszającą odwiedzających do wnętrza na pół publicznej przestrzeni. Sala koncertowa na 500 osób, skomponowana jest z zakrzywionych jednolitych powierzchni które kontrolują poziom oświetlenia w tym wielofunkcyjnym audytorium. Tereny zielone wokół które również zostały zaprojektowane zawierają amfiteatr połączony z uniwersytetem dużą promenadą po której odbywa się większość ruchu.

Stołówka w Hiszpanii

Rzeźby przypominające drzewa wyrastają ze stołów w tej stołówce w Hiszpanii stworzonej przez Estudio Nômada a ich celem jest stworzenie  atmosfery jedzenia na świeżym powietrzu. Architekci wzorowali się na na tradycji i kulturze Galicji w północno-zachodniej części Hiszpanii a prócz jadłodajni zaprojektowali oni sklep przy muzeum. Nogi stołów rozszerzają się w górę tworząc kształt drzew które dodatkowo posiadają aluminiową ramę powyżej  która dodatkowo doświetla wnętrze. Sklep znajdujący się tuż obok posiada wysoki drewniane półki o regulowanej wysokości półek w celu dostosowania ich do sprzedanych produktów. Te dwie przestrzenie są ze sobą połączone otworami o różnych zakrzywionych kształtach i długą ladą  wykończoną kolorowymi kaflami.

 

 

Olbrzymie leje

MAYU Architects i de Architekten Cie zaprojektowali jedynaście olbrzymich lejów chroniących odwiedzających przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi na zewnątrz centrum kulturalnego w Taiwanie. Zlokalizowane w Kaohsiung pomiędzy parkiem i zabytkową dzielicą Fengshan, centrum kultury Dadong Art Centre zawiera w sobie teatr, centrum wystawowe, biblioteka i centrum edukacyjne. Ochronne parasole są ułożone wokół krawędzi teatru i centrum wystawowego w celu utworzenia publicznej przestrzeni która może być wykorzystywana do tańca, Tai-Chi i innych aktywności. Zadaszenie ochrania przed typowymi dla tego regionu okresowymi ulewnymi deszczami czy ekstremalnie wysokimi temperaturami. Konstrukcja dachu powoduje że gorące powietrze unosi się do góry po przez leje naturalnie wentylując przestrzeń pod.

 

 

Biblioteka uniwersytecka

Biblioteka uniwersytecka w Paryżu stworzona przez francuskiego projektanta z Beckmann-N’Thépé Architectes elewację pełną wybrzuszeń które mają przypominać bliki ziemi. Nowa biblioteka uniwersytetu Marne-la-Vallée składa się z trzech pięter, zagłębionego w gruncie parteru z wejściem i recepcją, dwa pozostałe piętra znajdujące się wewnątrz betonowej przestrzeni stanowią główną część biblioteki i modą pomieścić nawet 1200 w swoich czytelniach.  Duże skrzynkowe wykusze w ścianach zapewniają duże otwory okienne na betonowej elewacji która kształtem i kolorem przypomina glebę. Poza tym budynek jest otoczony fosą która nadaje lekkości znajdującej się powyżej konstrukcji betonowej, dając wrażenie jak by blok unosił się nad wodą. Biblioteka została usytuowana wzdłuż XVII farmy i jej zabudowaniami.

 

Taras widokowy w Nowym Jorku

Podczas gdy architekci z Foster + Partners rozważają jak w prosty sposób zwiększyć pojemność i ulepszyć dworzec Grand Central w Nowym Jorku. Firma SOM zaproponowała stworzenie unoszącego się tarasu widokowego w górę i w dół na nowo wybudowanych wieżowcach. Poruszający się pokład ma być jednym k kilku rozwiązań które miały by promować 100 letnią stację, pomysł powstał po spotkaniu Miejskiego Towarzystwa Art w Nowym Jorku i zaproszeniu aby ponownie przemyśleć przestrzenie w pobliżu budynku. Architekci podkreślają że unoszący się dysk poprawi jakość przestrzeni publicznej wokół a dodatkowo stworzy 360 stopniowy panoramiczny widok miasta który może się stać jego nową ikoną. Struktura w kształcie pierścienia byłaby przytwierdzona po obu stronach do nowo wybudowanych wież biurowych,  które wpisały by się w obecny plan nowojorskiego biura planowania które to przeznaczyło te tereny na działalność komercyjną. Plany zakładają również stworzenie nowych przejść i dróg dla pieszych by pomóc w zmniejszeniu natężenia ruchu a także przestrzeni publicznych. Co prawda koncepcja jest ciekawa ale raczej nie możliwa do realizacja ale jestem pewny że taras z takim widokiem na pewno by się przydał, jak na razie pozostaną wykonane tylko kosmetyczne zmiany zaproponowane przez firmę Foster + Partners ale o dokładniej o tym napiszę może później.