Sala koncertowa w Meksyku.


Zainspirowany ruchem pałeczki dyrygenta projekt budynku składa się z pięciu betonowych dachów o zmiennym kształcie w górę i w dół by harmonicznie nadać kształt, przestrzeń i oświetlenie projektowi. Każda z płaszczyzn dachu reprezentuje muzyczną pięciolinię zawsze prostą, stałą i równoległą. Architekci pragnęli stworzyć projekt który był by miejscem dobrym dla drzew i jednocześnie drzewa były by jego częściom. Nie chcieli stworzyć ciemnej tradycyjnej sali koncertowej gdy działka porośnięta jest starymi, olbrzymimi drzewami. Kształt elewacji jest zmienny w pionie tak jak zmieniają się gałęzie poruszane wiatrem pozwalając dostać się światłu tworząc fantastyczny paradę cieni. Odwiedzający budynek odkrywają go  poruszając się po placu wejściowym z czystym, zrelaksowanym umysłem skupionym jedynie na obserwowaniu wszystkiego wokół i odczuwaniu iż ta sala koncertowa jest czymś więcej niż betonem i stalą. Wnętrze budynku jest zaprojektowane w taki sposób  by zapewnić jak najlepszy dźwięk i wrażenia iż on nas otacza. Zewnętrzna białą betonowa fasada ma reprezentować czystość i oryginalność meksykańskiej muzyki a wnętrze pasję meksykańskich kompozytorów.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s