Centrum kultury w Norwegii


Kamienne schody pełniące również funkcję trybuny na świeżym powietrzy wspinają się na dach tego centrum kultury w Molde w Norwegi zaprojektowanego przez duńskich architektów z 3XN, wykorzystywane są one jako coś do siedzenia głównie przez odwiedzających odbywający się raz w roku festiwal jazzowy.  Centrum kulturalne Plassen zlokalizowane w sercu małego miasteczka ma stać się również stać głównym miejscem najstarszego w Europie i przyciągającego rok rocznie ok. 100.000 turystów festiwalu Jazzowego.  Zewnętrzne schody przylegają do północnej fasady budynku łącząc budynek z sąsiednim rynkiem i tarasem znajdującym się na dachu który pełni funkcje rekreacyjne np .służyć może do opalania jak również jest powierzchnią wystawową i ogrodem rzeźb. Wejście prowadzące do wewnątrz po przez trzy piętrowe atrium znajduje się u dołu schodów prowadzi do sali koncertowej i reszty trzy piętrowej konstrukcji. W środku znajduje się również muzeum jazzu, biblioteka, mała galeria i kilka studiów prób. Architekci wykorzystali granit na wszystkich powierzchniach zewnętrznych co nadaje centrum jasny monochromatyczny wygląd kontrastujący z ciepłym czerwonym oświetleniem które przebłyskuje przez duże okna.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s