Ekologiczna wieża


Firma z Walencji Fran Silvestre Arquitectos ukończyła wieżę zbierającą energię wyglądającą jak by byłą wyrzeźbiona przez wiatr. Plan w kształcie odwróconego trójkąta zawiera trzy wklęsłe powierzchnie które rozdzielają energię wiatru do kilku szczebli turbin. Głębokie fundamenty w postaci pali zabezpieczają konstrukcję jak korzenie rośliny i jednocześnie gromadzą energię geotermalną. Betonowa struktura może być szybko wzniesiona w innym miejscu dzięki wspinającym się wraz z postępem budowy deskowaniem w ten sposób powstaną również trzy pionowe wewnętrzne rdzenie komunikacyjne. Perforowane metalowe panele pokrywają niektóre części elewacji pozwalając światłu i powiewom powietrza przenikać do wnętrza.  Tak jak zakrzywiony wzdłuż trzech osi plan łączy klatki schodowe na różnych poziomach tak  poziome powierzchnie są wycięte i tam powstały między innymi restauracja i taras widokowy na 49 i 50 piętrze. Na poziomie gruntu natomiast znajduje się masywny dach który zakrywa wejście dal pieszych do wewnątrz, punkt informacyjny, salę konferencyjną, 100 osobowe audytorium, toalety i biblioteką dla dzieci, wszystkie są zasilane energią wyprodukowaną w wieży i są nie zależne od sieci energetycznej. Na piętrach od 3 do 36 znajdują się pionowe turbiny schowane za porowatymi metalowymi panelami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s