Biurowiec w Szwecji


Budynek biurowy w Hammarby Sjöstad posiada betonową wypukłą elewację ochraniającą ściany przed warunkami klimatycznymi. Elewacja jest podzielona na fasety ustawione pod różnym kątem naprzemiennie co daje efekt plecionki. Ciężka fasada wykonana z betony daje biurowcowi odpowiednią izolacyjność cieplną która zmniejsza zużycie energii. Podziały elewacji pozwalają na zróżnicowane umieszczenie okien każdy z modułów posiada dwa na różnej wysokości. Jedno umieszczone wyżej zapewnia dostęp światłą które nie oślepia niższe natomiast posiada widok. Pozostałe ściany wykonano w systemie ścian kurtynowych na przemian z przezroczystych i nie przezroczystych paneli szklanych. Na szczycie znajduje się wspornikowo wsparty penthouse z podwójną szklaną elewacją na parterze znajduje się również siłownia i sala gimnastyczna.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s