Centrum nabrzeżne w Serbii


Japońskie studio Sou Fujimoto Architects przedstawił koncepcję nabrzeża  w Belgradzie w Serbii. Z jego lokalizacji na obrzeżach średniowiecznego „Beton Hala”, parku Kalemegden, rzeki Sava i  przylegając do ścian twierdzy, projekt doskonale podchwyci każdą ze stron i splata je w spiralną strukturę, pozakręcanych wstęg która architekt nazywa „unoszącą się chmurą”. W centrum tego wiru znajduje się nowy plac i zewnętrzna część wystawowa która następnie ma swoją kontynuację pod masywną strukturą dachu. Restauracja i kawiarnia jest zlokalizowana pod dachem biegnącym wzdłuż brzegu rzeki z przestrzeniami komercyjnymi celowo umieszczonymi bliżej twierdzy w celu ułatwienia komunikacji i dostępu od strony ulicy. Przyjmujące szalone kształty, krzyżujące okręgi pozwalają odwiedzającym odnaleźć idealną dla siebie przestrzeń  wybierając ja z  różnych istniejących programów w różnych sekcjach nowej części jak i również z sąsiednich miejsc otaczających. Mosty krążące ponad gruntem łączą pieszych pochodzących z różnych miejsc w tym z  podziemnego parkingu i przystanku komunikacji publicznej, portu promowego, przystanku autobusowego i tramwajowego.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s