Biblioteka w Katowicach


Kratka z paneli wykonanych z piaskowca jest dominującym elementem każdej ze stron biblioteki uniwersyteckiej w Katowicach stworzonej przez architektów z HS99. Architekci ułożyli prostokątne panele w wzór przypominający mur ceglany podobny do tego z surowych konstrukcji budynków sąsiednich tylko w większej skali. Szczeliny pomiędzy panelami stworzyły setki wąskich okien które po zapadnięciu zmroku zamieniają się w taśmy światła. Trzy duże powierzchnie z głównej objętości biblioteki odpowiadają skali sąsiednich budynków uniwersyteckiego kampusu a trzy kondygnacje o mniejszej powierzchni stwarzają coś w rodzaju wieży w północno-wschodnim narożniku. Będącej znacznikiem dla studentów bezpośrednio kierującym ich na publiczny plac który znajduje się na jednej z krawędzi budynku. Odwiedzający wchodzą do wewnątrz po przez trzy piętrowe atrium które prowadzi do czytelni, części poświęconej pracy grupowej, sal konferencyjnych i miejsc pracy indywidualnej między regałami z książkami. Prefabrykowane betonowe panele pokrywają wewnętrzne ściany a siatkowane panele na sufitach pozwalają dostrzec przebłyski instalacji mechanicznych i wentylacyjnych.

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s