Opera w Busan


Norweskie studio Snøhetta wygrało konkurs na zaprojektowanie opery nad brzegiem w Busan w Korei Południowej. Zaproponowany przez architektów budynek posiada pochyły dach który następnie rozszerza się by spotkać się z poziomem gruntu, pozwalając odwiedzającym  wejść na publiczny plac znajdujący się na dachu. Marmurowe panele przykryją ziemię na poziomie zero jak i znajdującą się na dachu restauracje która oferuje widok na pobliskie góry. Ściany o zakrzywionych kształtach będą przeszklone, będą się schodzić i unosić w dwóch przeciwległych narożnikach w których zlokalizowane są wejścia do budynku. Głowna sala znajduje się w samym sercu budynku, wyłożona specjalnym materiałem akustycznym, wewnątrz znajdzie się też foyer, specjalne pomieszczenie dla VIP -ów, sale prób, restauracja i stołówka dla personelu. Otwarcie opery planowane jest na rok 2018.

 

Reklamy

2 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s