Biblioteka uniwersytecka


Biblioteka uniwersytecka w Paryżu stworzona przez francuskiego projektanta z Beckmann-N’Thépé Architectes elewację pełną wybrzuszeń które mają przypominać bliki ziemi. Nowa biblioteka uniwersytetu Marne-la-Vallée składa się z trzech pięter, zagłębionego w gruncie parteru z wejściem i recepcją, dwa pozostałe piętra znajdujące się wewnątrz betonowej przestrzeni stanowią główną część biblioteki i modą pomieścić nawet 1200 w swoich czytelniach.  Duże skrzynkowe wykusze w ścianach zapewniają duże otwory okienne na betonowej elewacji która kształtem i kolorem przypomina glebę. Poza tym budynek jest otoczony fosą która nadaje lekkości znajdującej się powyżej konstrukcji betonowej, dając wrażenie jak by blok unosił się nad wodą. Biblioteka została usytuowana wzdłuż XVII farmy i jej zabudowaniami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s