Budynek uniwersytecki w Kanadzie


Zlokalizowany w samym sercu Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie, na działce o wymiarach 20 na 240 metrów i przy jednym z najważniejszych wejść na teren kampusu powstał  wydział nauk farmaceutycznych i centrum badań i rozwoju leków. Konstrukcje zaprojektowało studio z Montrealu Saucier + Perrotte Architectes we współpracy z  Hughes Condon Marler Architects i ma ona reprezentować po przez architekturę to iż prowadzone tam programy nauczania są najnowocześniejszymi na świecie. Ideą całego projektu jest by budynek od ziemi przypominał zakorzenione drzewo z liśćmi unoszącymi się w powietrzu , podtrzymywanymi przez pnie i gałązki a cała konstrukcja na poziomie gruntu zachęcała do wejścia (szczerze to ja tego nie widzę co architekt  miał na myśli).  Trzony mają zapewniać iż wszystkie powierzchnie wypełnione są światłem, publiczne pierwsze piętro może być wykorzystane jako powierzchnia wystaw dla odwiedzających, studenci mogą tu dzielić się swoimi pomysłami. Na górze natomiast znajduje się jeszcze jedna galeria przeznaczona specjalnie dla wystawy o historii medycyny. Spoczywająca na betonowych fundamentach których ściany zostały specjalnie ozdobione wzorem drewna , rozgałęziona stalowa rama stwarza przestronne przestrzenie owinięte przeszkleniem z na przemian wystającymi i zagłębionymi sześcianami. Ciepło wnętrzu zostało nadane po przez wykorzystanie białego koloru na ścianach i drewnianym panelom które by sprzyjamy kreatywności pozałamywane są pod różnymi kątami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s