Małopolski ogród sztuki


Polskie studio Ingarden & Ewy Architekci zaprojektowali teatr i bibliotekę wokół XIX wiecznych terenów do jazdy konnej w Krakowie. Budynek łączy bibliotekę wojewódzką i teatr Juliusza Słowackiego który wykorzystywał stary budynek jako miejsce pracowni scenotechnicznych. Architekci rozszerzyli konstrukcje tworząc plan w kształcie litery  T otoczony szklanymi ścianami kurtynowymi z dość grubymi żaluzjami ceramicznymi. Biblioteka zajmuje zachodnie skrzydło kompleksu podczas gdy teatr rozciąga się od północy w kierunku południowym a tuż obok zlokalizowana duży wewnętrzny ogród z ławkami, drzewami i innymi małymi roślinami. Szkieletowa część osłonięta dachem, otwarta dla wszystkich została zaprojektowana jako brama na ulicę,  zachęcając do wstąpienia do teatru, kina, salonu oraz kawiarni. Biblioteka posiada osobne wejście i oferuje trzy piętra czytelni, przestrzeni do nauki z widokiem na biegnący wzdłuż jednej z elewacji budynku chodnik.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s