Tymczasowa kaplica w Nowej Zelandii

db

Japoński architekt Shigeru Ban zaprojektował przejściową kaplicę mająca zastąpić zniszczoną w trzęsieniu ziemi katedrę w Christchurch w Nowej Zelandii. Gotycka katedra wykonana z lokalnego bazaltu została nieodwracalnie uszkodzona w trzęsieniu ziemi o sile 6.5 w skali Richtera które spowodowało śmierć 185 osób 22 lutego zeszłego roku. Nagła potrzeba czasowego zastąpienia kościoła spowodowała zatrudnienie Ban-a który ofiarował swoje usługi za darmo, stworzył on plan budowy z kartonowych rur o średnicy 600 mm, pokrytych wodoodpornym poliuretanem który powoduje również opóźnienie pojawienia się płomieni. Kościół będzie miał prosty kształt litery A i będzie w stanie pomieścić 700 wiernych i planuje się go wykorzystywać przez najbliższe 10 lat do odbudowy dawnej katedry. Konstrukcja posiada betonową podstawę a kartonowe rury formują dwie strony litery A, jeden z końców katedry będzie ozdobiony witrażem.

 

 

Reklamy

Nowy pomysł na mieszkanie studenckie

hub01_01

Hub 1 jest mobilnym domem studenckim koncentrującym się na trzech rzeczach: mobilności, prywatności i edukacji. Lokalna firma dmvA we współpracy z office A3 ponownie przemyśleli koncept mieszkania studenckiego. Każdy stały rdzeń będzie zawierał części wspólne takie jak kuchnia, salon i łazienki. Natomiast przenośne, indywidualizowane części powstaną z kontenerów transportowych. Konstrukcja ma być również ekologiczna, łazienka ma posiadać zielone ściany a pokój dzienny ma być pasywny z tego powodu na dachu zamontowano panele słoneczne i turbinę wiatrową podczas gdy minimalistyczne kontenery będą zawierały własną łazienkę i pozwolą studentom na więcej prywatności dla tych którzy pragną skupić się na nauce i nie chcą aby im przeszkadzano.

Niezwykły most w USA

rrrrr

Amerykański artysta Andrew Leicester wybrany do zaprojektowania mostu na trasie rozbudowy złotej linii metra który uchwyci charakter lokalnej kultury i historii. Ostatnio otwarty do użytku, unikalne przęsło o długości 178 m przechodzi nad drogą szybkiego ruchu I-210 w Arcadia i połączy dwie nowe stacje Azusa i Pasadena i czerwoną linią która ma zostać ukończona w 2014 r.. Inspiracją do stworzenia tego projektu była struktura koszyka. Koszt całkowity projektu wyniósł 18.6 miliona dolarów, w czasie budowy wykorzystano wiele technologii między innymi zastosowano inteligenty system kolumn pozwalający natychmiast po trzęsieniu ziemi ocenić przez inżynierów uszkodzenia. Konstrukcja most powstała całkowicie ze zbrojonego betonu odlewanego w specjalnie ukształtowanym deskowaniu nadającym ostateczny kształt.

Sala koncertowa w Austrii

dezeen_Festival-Hall-Of-The-Tiroler-Festspiele-Erl-by-Delugan-Meissl-Associated-Architects_ss3

Nieregularny czarny kształt sali koncertowej zaprojektowanej przez Delugan Meissl Associated Architects ma stanowić kontrast z zakrzywionym białym teatrem w Erl w Austrii. Teatr Passion został wybudowany w latach 50 jako chrześcijański teatr ale w 1998 r. gości on również letni festiwal operowy i orkiestrowy. Delugan Meissl Associated Architects zaprojektowali nową salę festiwalową jako mającą być czynną cały rok, odróżnia się ona swoimi zaostrzonymi krawędziami od krajobrazu. Klatka schodowa zatopiona we wzgórzu prowadzi do wejścia do budynku gdzie widzowie mogą bezpośrednio po przez  białe lobby wejść do wyłożonego drewnem audytorium. Wąskie paski przeszklenia, wycięte w zachodniej elewacji zapewniają widok na otaczające łąki z pierwszego poziomu galerii, która stwarza drugą drogę do sali koncertowej.

Propozycja biblioteki w Helsinkach

img_1_1355339459_96a3be3cf272e017046d1b2674a52bd3

Już kilka przedstawiłem ale dziś mam jeszcze jedną propozycję na główną bibliotekę w Helingach tym razem stworzoną przez MDU architetti ma na celu rozwój po przez architekturę i urbanistykę, projekt na nowo interpretuje rusztowania by stworzyć wzajemne połączenie społeczności, kultury, natury i zrównoważonego projektowania w samym centrum Helsinek. Kształt konstrukcji powstał w oparciu o prostą zasadę, każdy element znajdujący się powyżej musi być otwarty na interakcję pomiędzy ludźmi w celu wzmocnienia przestrzeni społecznej służącej wymianie kulturalnej i dzieleniu się doświadczeniami pomiędzy ludźmi.  Projekt ma zamknąć lukę pomiędzy naturą i kulturą reinterpretując i przekształcając klasyczny obraz drzewa. Biblioteka przyjmując formę drzewa, wzrasta w przestrzeni urbanistycznej i ma metaforycznie rosnąc dzięki różnym kulturalnym i społecznym doświadczeniom mieszkańców jak naturalne drzewo potrzebujące wody, budynek ten potrzebować będzie kultury. Drzewo to składa się z wielu elementów, koncepcja opiera na otwartości i wysokiej przezroczystości. Parter biblioteki pełnić będzie funkcję publicznego placu, gdzie ludzie mogą się spotykać, socjalizować i dzielić swoje zainteresowania.

Centrum wielofunkcyjne we Francji

poleuniversity_01

Wygrywając w 2005 r. konkurs na ARTEM francuska firma Agence Nicolas Michelin and Associates połączyła trzy znajdujące się w Nancy twórcze instytuty wraz z promenadą stanowiącą wspólną częścią tych trzech przestrzeni. Budynek o długości 300 metrów składa się z dwóch części: przezroczystego deptaka z równoległymi rzędami białych kolumn w kształcie drzew otoczone po obu stronach ścianami kurtynowymi i podtrzymującymi ponad dwutonowe wielokształtne panele w których odbijają się skalę i estetykę pobliskich gór. Druga część jest bardziej tradycyjna pełni funkcję mostu łączącego park, audytoria, sale lekcyjne, pomieszczenia badawcze, pomieszczenia usług gastronomicznych, biura i zielony dach. Budynek jest też największym wymiennikiem ciepła we Francji który stwarza komfortowy mikroklimat dla studentów i turystów.