Sala sportowa we Francji


chelles01

Historyczne centrum miasta Chelles we Francji zostało podkreślone i ulepszone dzięki gimnazjum i ratuszowi ukończonym przez francuską firmę LAN Architecture. Problem przy projektowaniu polegał na usytuowaniu pośród istniejących struktur kościoła, ratusza, rynku i połączeniu szkoły i sali sportowej w jedną harmoniczną całość na bardzo ograniczonej przestrzeni. Koncepcja historycznej agory stała się odniesieniem do strategicznej zmiany sfery publicznej i jej postrzegania. Liniowy plan gimnazjum równoległy do elewacji ratusza pozostawia przejście pomiędzy kościołem i parkiem. Plac i ścieki dla pieszych są wyznaczane po przez otaczające budynki. Odbijająca szklana fasada stwarza efekt kalejdoskopu z obrazami przyległych konstrukcji. Efekt ten uzyskano dzięki podwójnej konstrukcji elewacji, pierwsza warstwa szkła odpija zewnętrzne środowisko, druga wykonana z miedzianych arkuszy blachy barwi odbijającą się scenerię. W ciągu dnia budynek chowa się nieco w cień przez te odbicia a w nocy staje się widoczny po przez podświetlenie  wynikające z aktywności  wewnątrz.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s