Kawiarnia Cadogan w Londynie


dezeen_Cadogan-Cafe-by-NEX_2

Studio NEX pochodzące z Wielkiej Brytanii wygrało konkurs  na projekt kawiarni na zewnątrz galerii Saatchi w Londyńskiej dzielnicy Chelsea charakteryzujący się spiralnym kształtem i ogrodem na dachu. Kawiarnia Cadogan zostanie wybudowana na placu Duke of York przy ceglanym murze biegnącym wokół galerii który pierwotnie wyznaczał obszar koszar wojskowych w XIX wieku. NEX czerpało inspiracje z tej ściany planując konstrukcję budynku jako zbudowanego z jednej zawiniętej ściany. Następnie w ścianach wycięto otwory tworząc kolumnadę ochraniającą zewnętrzne miejsca siedzące a chowane szklane panele pozwolą na otwarcie wnętrza podczas letnich miesięcy. Tymczasem schody biegnące wokół zewnętrznej elewacji poprowadzą klientów do tarasu i ogrodu znajdującego się na dachu kawiarni.

 

Reklamy

One Comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s