Siedziba banku DNB w Oslo


 

dezeen_DNB-Bank-Headquarters-by-MVRDV_2Holenderskie studio MVRDV nadało nowej siedzibie w Oslo Norweskiego banku DNB pikselowy wygląd po przez ułożenie na sobie ceglanych i szklanych kostek. Nieregularne ułożenie 6 m szerokości kostek stwarza cofnięte otwory wzdłuż całej elewacji które architekcie wykorzystali jako osłonięte tarasy znajdujące się na każdym piętrze i nową drogę od  nabrzeża w kierunku pobliskiej stacji kolejowej. Siedziba główna banku jest częścią projektu rozwoju nabrzeża Bjørvika którego główny plan powstał w wyniku współpracy MVRDV i norweskich architektów a-lab i Dark Arkitekter. Każde z biur zaprojektowało jeden budynek pierwszy został ukończony projekt banku MVRDV. Na 17 piętrach konstrukcji znajduje się ponad 2000 łatwo adaptowalnych przestrzeni do pracy dodatkowo każde piętro posiada serię szklanych kostek gdzie pracownicy mogą odbywać spotkania nieformalne, zjeść lunch czy odbierać prywatne połączenia telefoniczne. Drewniane mostki i klatki schodowe łączą piętra zarówno wewnątrz jaki i na zewnątrz, dają one możliwość przejścia się po jednej stronie budynku do stołówki a następnie powrócić drugą. Budynek jest już co prawda wykorzystywana jednak jego oficjalne otwarcie planowana jest w maju 2013 r.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s