Sąd w Wenecji


dezeen_LCV-Law-Court-Offices-by-C-S-Architects_ss1

Tajemniczy ciemny szczyt budynku wyróżnia się na tle reszty placu Piazzale Roma w Wenecji zaznaczając wejście do długiego wąskiego budynku sądu zaprojektowanego przez włoskie studio C+S Architects. Budynek zaprojektowany na potrzeby głównego sądu nadzorczego jest umiejscowiony wśród XVIII-wiecznych ceglanych budynków dawnej fabryki tytoniu, architekci dodatkowo zaprojektowali stromy profil dachu jako ukłon w stronę dawnych form tego kompleksu. Panele z utlenionej miedzi pokrywają elewacje nadając jej prawie czarny kolor, mają one stanowić odniesienie do historycznych miedzianych dachów, które można dostrzec wokół. Na ścianie frontowej wyższe piętra wspornikowo wystają w przód stwarzając osłonięte wejście do recepcji o wysokości 7 pięter. Stamtąd schody i windy prowadzą di biur, sal sądowych i pomieszczeń rada izby na samej górze. Na przedniej i końcowej ścianie istnieje tylko kilka okien ale więcej otworów znajduje się  na długiej bocznej elewacji od strony ulicy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s