Centrum kulturalne w Chinach


CTCPC01

Włoscy architekci  Massimiliano i Doriana Fuksas wygrali konkurs na budowę kompleksu kulturalnego w Chengdu w Chinach którego spiralna konstrukcja zainspirowana została antycznym godłem miasta. Symbol ten przedstawia słońce z wirującymi promieniami, został on przeinterpretowany przez studio Fuksas w postać czterech eliptycznych budynków ze ścianami zewnętrznymi wirującymi jak wstążki. Ściany te są wykonane z metalowej perforowanej w trójkątne kształty siatki. Dwa największe budynki będą mieściły w sobie centrum kultury z dwoma teatrami, salą muzyczną a w drugim będzie się mieściła galeria wystawowa i kolejny teatr. Pozostałe budynki będą zapewniać biura dla stowarzyszenia literackiego i mieszkania dla artystów plus serię ogrodów i publicznych przestrzeni otaczających budynki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s