Katastrofa przy budowie metra

land-subsides-in-guangzhou-near-metro-construction-site-07

Jeżeli ktoś powie mi że budowa metra jest łatwa i bezproblemowa to nie uwierzę. Nie tylko w Warszawie mają problem przy budowie a zarwanie się skrawka ziemi to nic w porównania u tym co się wydarzyło 28.01 przy budowie jednej ze stacji w chińskim mieście Guangzhou. Tam bowiem zapadły się trzy budynki tworząc jamę o głębokości 10 m i cały czas istniej niebezpieczeństwo zapadnięcia się kolejnych budynków mimo szybkiej rekcji wykonawcy.

Biurowiec w HIszpani

dezeen_Confederation-of-Employers-of-Albacete-Headquarters-by-Cor-and-Associados_ss_5

Perforowana plastikowa żaluzja rzuca kropkowane wzory sieni na elewację tego budynku biurowego w Albacete w Hiszpanii zaprojektowanego przez Cor & Asociados. Cztero piętrowy budynek jest główną siedzibą konfederacji pracodawców  Albacete, organizacji nonprofit która wspiera lokalną przedsiębiorczość i jest zlokalizowany w rozwijającym się sąsiedztwie pomiędzy centrum miasta i dzielnicą przemysłową. Architekci stworzyli elewację składającą się z dwóch warstw cienkiej przepuszczającej wykonanej z plastiku  rzucającej wzór na główną białą betonową ścianę. Prostokątne otwory w perforowanej powłoce z niektórych punktów widzenia pokrywają się z oknami budynku tak naprawdę jednak żadne otwory się ze sobą nie pokrywają, jedna są większe inne mniejsze a jeszcze inne przesunięte lekko w bok. Do budynku prowadzi wejście dostępne z dwóch  stron od zachodu i wschodu i jest ono połączone z atrium z główną klatką schodową i przeszklonymi windami. Pokoje spotkań usytuowane są wzdłuż północnej i południowej krawędzi parteru podczas gdy biura, sale wykładowe i seminaryjne rozmieszczono na pozostałych trzech piętrach.

Centrum wystawowe w Chinach

dezeen_Oasis-Exhibition-Centre-by-Marques-and-Jordy_ss_2

Studio Marques&Jordy  wywodzące się z Londynu wygrało konkurs na zaprojektowanie serii salonów samochodowych w Chinach, pierwsze centrum ma formę kilku wstęg o kształcie zaczerpniętym z karoserii sportowych samochodów. Centra wystawowe Oasis planowane są w wielu miejscach wzdłuż Chin, pierwsze ma powstać w dzielnicy Longquan w Chengdu. Budynek o powierzchni 60.000 metrów kwadratowych będzie podzielony na trzy równoległe segmenty każdy  różnorodnym ułożeniu zagięć powierzchni i mocnym czerwonym kolorem elewacji nawiązującym do czerwonego koloru samochodów Ferrari. Wewnątrz ścieżki będą falowały po przez wszystkie trzy sekcji natomiast wąskie srebrzyste pasma po obu stronach staną się daszkami i balkonami na wyższych piętrach budynku. Centrum będzie zapewniać pomieszczenia wystawowe i przestrzenie do różnego rodzaju eventów dla wszelkich marek samochodowych. Rozpoczęcie budowy planowane jest na wrzesień tego roku (2013 r.).

Podwodny hotel

dezeen_Worlds-largest-underwater-hotel-planned-for-Dubai_ss_1

Podwodny hotel z  najniższym piętrem znajdującym się 10 metrów poniżej poziomu morza ma powstać w Dubaju. Hotel został zaprojektowany przez polską firmę Deep Ocean Technology która zajmuje się projektowaniem podwodnych pojazdów i sprzętu do eksploracji wód. Konstrukcja będzie się składać z dwóch głównych dysków, jednego ponad poziomem wody i kolejnego pod wodą połączone będą one pięcioma kolumnami i poziomym szybem zawierającym schody i windę. Dysk znajdujący się niżej będzie mieścić 21 pokoi hotelowych z podwodnymi widokami, podwodne centrum nurkowania i bar. Każdy z otaczających dysków będzie wstanie odłączyć się  głównego górnego dysku i będzie mógł być wykorzystany jako tratwa ratunkowa w przypadku jakiejś awarii lub zalania. Centrum nurkowe będzie zapewniać prosty dostęp do oceanu po przez podwodną śluzę, znajdować się tam ma komora dekompresyjna dla celów treningowych, centrum ma również oferować gościom kursy prowadzenia podwodnych pojazdów. Według projektantów modularna konstrukcja hotelu ma pozwolić na jego rozbudowę lub ewentualną zmianę miejsca na inne.  Nie jest to jednak pierwszy hotel tego typu obecnie jeden znajduje się na Malediwach a kolejny na Florydzie. Ale będzie to największy obiekt tego typy, pierwszy w Dubaju i do tego zaprojektowany przez Polaków.

 

Biurowiec w Paryżu

dezeen_Tour-Horizons-by-Jean-Nouvel_7

Tour Horizons biurowiec zaprojektowany przez Jean Nouvel ma przypominać trzy ozdobne budynki ustawiony jeden na drugim. 18 piętrowy budynek jest zlokalizowany w dzielnicy Ile Seguin-Rives de Seine w Paryżu na działce na której wcześniej stała fabryka Renaulta która w latach 90 została przeniesiona. Budynek zaprojektowano jako trzy częściowy, pierwszą stanowi masywna podstawa z betonu, druga, środkowa część jest obłożona ceramika a najwyższa część ma przypominać olbrzymią szklarnię. Panele w ceglanym kolorze stwarza kolorowe pasy wewnątrz budynku i mają nawiązywać do dawnego dziedzictwa działki, pasy te są dodatkowo porozdzielane biało-czarnymi prostokątami.

 

Kino we Francji

dezeen_Cine-32-by-Encore-Heureux_ss16

Drewnianą okładzinę elewacji tego kina w południowej Francji zaprojektowali architekci Encore Heureux tak aby przywoływała fasady domów art deco i jednocześnie jodełkowe ściany lokalnej suszarni tytoniu. Kino zlokalizowane jest przy dawnej bazie wojskowej w Auch, Ciné 32 jest kompleksem pięciu sal kinowych umieszczonych schodkowo w rzędzie. Każda z sal od frontu i częściowo z boków jest okryte drewnianymi listwami ułożonymi w jodełkę, pod spodem ręcznie na powierzchni ściany namalowano tradycyjną czcionką numer każdego z pomieszczeń. Dodatkowo wewnątrz sale mają wystrój i umeblowanie innego koloru. Recepcja o podwójnej wysokości jest kontrastowo obłożona przezroczystym poliwęglanem. W tej części budynku znajdują się również warsztaty aktywności umieszczone wzdłuż biur a także przestrzenie wystawowe, kawiarnia i taras.

Nowe Narodowe Archiwum Francji

dezeen_New-National-Archives-of-France-by-Massimiliano-and-Doriana-Fuksas_ss_3

Stawy z wodą oddzielają biura od archiwum w tym nowym budynku Narodowego Archiwum Francji zaprojektowanego przez architektów Massimiliano i Doriana Fuksas. Nowe archiwum zlokalizowane jest w Pierrefitte-sur-Seine w północnych przedmieściach Paryża i zastąpi obecne centrum w Le Marais jako główne archiwum dokumentów historycznych Francji. Studio Fuksas stworzyło projekt dwóch osobnych  skrzydeł, jedno z biurami i salą konferencyjną znajdujące się z przodu i posiadające przeszkloną elewację i 10 piętrową część archiwum znajdującą się w tyle pokrytą błyszczącymi panelami aluminium. Stawy z wodą wypełniają otwarte przestrzenią pomiędzy obiema częściami i są dodatkowo ozdobione kanciastymi rzeźbami unoszącymi się nad powierzchnia wody stworzonymi przez artystę Anthony Gormley. Zamknięte mosty rozciągają się ponad tymi basenami i łącząc obie części. Motyw oparty na kształcie rombu zdobi elewację całego budynku, tworzy siatkę przed oszkleniem w części biurowej a aluminiowe panele okrywające archiwum mają jego kształt. W niektórych miejscach miejsce aluminiowych paneli zastąpiły okna pozwalając na dostęp naturalnego oświetlenia do czytelni mogącej pomieścić 160 osób.