Laboratorium Chemiczne w Japonii


Dezeen_Spiralab-by-KINO-Architects_SS_1

Kolumny umieszczone pod kątem tworzą ramę która zabezpiecza budynek przed trzęsieniem ziemi, stwarzając serię wąskich okien tego laboratorium w Tokio zaprojektowanym przez KINO Architects. Zlokalizowany w przemysłowej dzielnicy przy zatoce, budynek ma służyć chemicznym badaniom dla rozwoju nowych materiałów, posiada on kształt litery U z poziomym nacięciem na środku. Kawałek ten prezentuje wygląd wnętrza które jest  oparte na abstrakcyjnym liniowym planie. Architekci zaplanowali drogę po przez recepcje, audytorium, pokój spotkań i laboratoria następnie rozciąga się po przez wszystkie trzy kondygnacje tworząc pętlę od jednego wejścia do drugiego na poziomie gruntu. Biura i pokoje spotkań z racji tego że potrzebują największej prywatności są zlokalizowane na środkowym piętrze gdzie mogą zostać odseparowane. Podczas gdy laboratoria znajdują się na parterze i drugim piętrze, wyposażone w modularną siatkę gniazdek elektrycznych, kranów z wodą umożliwiając różnorodne układy stanowisk pracy. Struktura przeciw trzęsieniom ziemi jest czymś pomiędzy sztywną konstrukcją ramową i kratową z pochylonymi kolumnami które mogą przenosić obciążenia zarówno poziome jak i pionowe. Od przodu konstrukcja przykryta jest kurtynową ścianą wyłożoną betonowymi panelami które nadają budynkowi gładki, szary wygląd elewacji.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s