Nowe osiedle w Chinach


dezeen_Sliced-Porosity-Block-by-Steven-Holl-Architects_ss7

Nowo Jorska firma Steven Holl Architects ukończyli właśnie Sliced Porosity Block, osiedle składające się z pięciu wież wokół placu w Chengdu w Chinach. Budynek zaprojektowany przez  Steven Holl w 2007 r. został wybrany jako  alternatywa dla  pomnika i podium i została powszechnie przyjęta. Światło przechodzi pomiędzy budynkami po przez nacięcia, otwory i wnęki, dodatkowo duże pustki prowadzą na teren kompleksu. Pustki te zawierają pawilon świtała czyli cztero piętrowe konstrukcje ze stali i szkła. Schody prowadzą do góry do głównego placu który składa się z trzech tarasów z przestrzeniami do siedzenia, drzewami i dużymi zbiornikami z wodą. Zbiorniki te pełnią również funkcje świetlików dla centrum handlowego znajdującego się poniżej. Białe betonowe ramy są wystawione na zewnątrz wież, skośne klamry mają chronić konstrukcje podczas trzęsień ziemi. Budynki są też ekologiczny każdy z nich jest ogrzewany i chłodzony geotermalnie, duże stawy pełnią również funkcje chłodnicze i gromadzą wodę deszczową.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s