Latający spodek w Słowenii


dezeen_Space-Habitable-Wheel-by-Ofis_ss7

Koncepcja stacji kosmicznej która powstała już w 1920 r. zainspirowała twórców tego centrum kultury i technologii w Słowenii. OFIS Arhitekti we współpracy a Słoweńskimi studiami Sadar Vuga Arhitekti, Bevk Perovic Arhitekti i Dekleva Gregoric Arhitekti  stworzyli projekt Kulturalnego Europejskiego Centrum Technologii Kosmicznej które znajduje się w małym miasteczku Vitanje. Zwany kosmicznym spodkiem budynek czerpie swoją formę ze stacji kosmicznej której inżynier rakiet  Herman Potocnik Noordung opisał w swojej książce z 1929 r. „Problemy z podróżami kosmicznymi”. Rampa otacza krawędź budynku, zapewniając pochyłą powierzchnię wystawienniczą która łączy hol znajdujący się na parterze z audytorium i centrum badań nad technologią kosmiczną znajdującym się na wyższym poziomie. Z zewnątrz budynek wygląda jak para splątanych cylindrów unoszących się ponad przeszklonym wejściem. Oba pierścienie wykonane są z betonu który został następnie pokryty lśniącymi metalowymi panelami.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s