Nowe muzea w Tianjin


dezeen_Tianjin-by-Holl_1_784

Jeden budynek jest odwrotnością następnego w tym muzeum które architekt Steven Holl zaprojektował dla nowej dzielnicy w Tianjin w Chinach. Muzeum ekologi i planowania będzie zlokalizowane w Tianjin Eco-City nowej części miasta nad którą prace trwają na wschodnim chińskim wybrzeżu i która ma pomieścić co najmniej 350.000 mieszkańców. Architekt stworzył muzeum planowania jako olbrzymi prostopadłościenny budynek  z serią otworów o nieregularnym kształcie a znajdujące się muzeum ekologi posiada wystające kopie tych otworów, koncepcja ta opiera się na chińskiej filozofii yin i yang  która symbolizuje naturalną równowagę wszechświata. Odwiedzający muzeum ekologi będą kierować się spiralną ścieżką prowadzącą po przez wystawy poświęcone ewolucji galaktyki, biologii ziemi i rozwojowi rasy ludzkiej. W budynku będą się również znajdować olbrzymie balkony z żywymi eksponatami które będą się zmieniać w zależności od pory roku. Muzeum planowania znajdujące się obok poświęcone będzie technologi i postępowi poczynając od transportu i infrastruktury na architekturze i przemyśle kończąc. Publiczny plac znajdzie się pomiędzy oboma budynkami a szybka kolejka połączy nową ekologiczną dzielnicę z główną dzielnicą gospodarczą miasta.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s